A magánszemélyekre is kiterjesztenék a pénzügyi amnesztiát

A vállalkozókhoz hasonlóan a magánszemélyeket is felmenti a büntetőkamatok kifizetése alól a kormány, ha 2016 márciusáig kifizetik tartozásaikat és a késedelmi kamatokat az állami kincstárnak.

Ezt Eugen Teodorovici pénzügyminiszter jelentette be csütörtök este. Közlése szerint a pénzügyi amnesztia bármilyen jellegű adóhátralékra vonatkozik, beleértve a bérbeadásból vagy szerzői jogokra kifizetendő illetékeket is. A pénzügyminiszter nem zárta ki, hogy a késedelmi kamatok egy részének kifizetése alól is felmentik a törlesztő magánszemélyeket.

A kormány sürgősségi rendeletbe foglalná a pénzügyi amnesztiát. A tervezet szerint nem kell büntetőkamatot fizetniük azoknak a cégeknek, amelyek szeptember 30-áig nem fizették ki az adókat és illetékeket, ha március 31-éig az államnak járó hozzájárulásokat, június végéig pedig a késedelmi kamatokat is leróják. A másik feltétel az lenne, hogy a büntetőkamat eltörlésére vonatkozó kérés leadásának pillanatában minden adóbevallást be kell nyújtani.

Mint ismert, jelenleg a rossz adófizetők késedelmi és büntetőkamatot is fizetnek, mind a kettőt a késlekedés függvényében az alaptartozás százalékaként számolják ki. A pénzügyminisztérium szerint ez a sürgősségi rendelet ösztönözné az adófizetést, és csökkentené az állami kinnlevőségeket. 

Kapcsolódók

Kimaradt?