Több munkahelyet teremtenek a robotok, mint amennyit elvesznek?

Két olyan tanulmány is napvilágot látott a napokban, amelyek végkövetkeztetése, hogy a technológiai fejlesztések mindeddig több munkahelyet teremtettek, mint amennyit megszüntettek.

A Deloitte közgazdászai által készített tanulmány Anglia és Wales munkaerő-piaci viszonyait vizsgálja meg 1871-től napjainkig, és fő megállapítása: a technológia egy „nagy munkahelyteremtő gép”: nagy számban szűntek meg ugyan munkahelyek a mezőgazdaságban és gyártó iparágakban, de számtalan munkahely teremtődött az egészségügyben, a kreatív szektorokban, a technológiai szegmensben és az üzleti szolgáltatások területén.

A másik tanulmányt a Forrester elemzője, J. P. Gownder készítette, aki a robotok és a mesterséges intelligencia alkalmazásának vizsgálatánál hasonló meglátásokra jutott. A Wirednek adott interjújában a düsseldorfi repülőtér automatizálási, robotizálási fejlesztését hozta fel példaként: rámutat arra, hogy az új, fejlettebb rendszert éppúgy karban kell tartani, mint a korábbit, vagyis munkahelyek nem szűnnek meg – viszont a karbantartóknak is képzettebbeknek kell lenniük ehhez a munkához – írja az ITcafé.

Kapcsolódók

Kimaradt?