Csökkentették a Mol Romániára kirótt bírságot

A legfelsőbb bíróság csökkentette a Versenytanács által a Mol Romániára kiszabott bírságot kartellezés miatt - közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.

A Versenytanács 2012-ben összesen 880 millió lej bírságot szabott ki a román Petromra, az osztrák OMV-re, a Rompetrol Downstreamre, a Molra, az orosz Lukoilra és az olasz ENI-re amiatt, hogy a vállalatok megsértették a versenyjogi szabályokat azáltal, hogy közös megállapodás alapján kivontak a piacról egy bizonyos fajta üzemanyagot 2008-ban.

A Mol Romániára kirótt bírságot a legfelsőbb bíróság 80,2 millió lejről 64,2 millió lejre csökkentette, ugyanakkor az olajtársaság jogerősen elvesztette a pert, amelyet a bírság eltörléséért indított. A hat vállalat külön-külön indított pereket a Versenytanács döntése ellen, és a Mol Románia elleni jogi eljárás az első, amelyben jogerős döntés született. A bukaresti ítélőtábla első fokon helybenhagyta a hatóság döntését, ezért fellebbezett az olajtársaság a legfelső bíróságon.

Bogdan Chirițoiu, a Versenytanács elnöke fontosnak nevezte a most született jogerős bírósági ítéletet, és bizakodásának adott hangot, hogy a többi öt vállalattal folyamatban lévő eljárásban is a hatóság számára kedvező döntés születik.Az olajtársaságok már korábban kifizették a bírságot, miután a befizetés felfüggesztésére vonatkozó kérésüket elutasította az illetékes bíróság.

A Mol Románia az idei első negyedévben hét százalékkal növelte eladásait. A Mol-csoport februárban megvásárolta a 42 benzinkúttal rendelkező ENI Románia olajipari társaságot, és ezzel 200-ra növelte üzemanyagtöltő-állomásai számát Romániában.

Kapcsolódók

Kimaradt?