Mégsem maradnak euró nélkül a görög bankok

Az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsa vasárnap úgy döntött, hogy pénteki szinten tartja a sürgősségi likviditási támogatásból (ELA) igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára.

Az EKB rámutatott arra, hogy szorosan együttműködik a görög jegybankkal a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében. A BBC vasárnap délelőtt még arról számolt be, hogy az Európai Központi Bank kormányzó tanácsa a vasárnapi ülésén várhatóan leállítja a görög bankoknak nyújtott likviditási hitelkeretet.

Valószínűsített azt is, hogy a görög bankok hétfőn szünnapot rendelnek el, és határozat születhet a tőkemozgások korlátozásáról is. A tárgyalások a görög kormánnyal szombaton szakadtak meg, azt követően, hogy Alekszisz Ciprasz kormányfő ragaszkodott ahhoz, hogy népszavazást tartsanak a lejáró hitel-keretmegállapodás új feltételek szerinti megújításáról.

EKB a vészhelyzetekre kitalált likviditási eszközét (ELA) lényegében automatikusan vonhatja meg a görög bankoktól, mivel az csak hitelprogram alatt álló országnak jár. Márpedig a hitelezők, az EU és az IMF nem fogadták el Ciprasz azon kérését, hogy a július 5-i népszavazásig hosszabbítsák meg a finanszírozást - egy olyan népszavazás esetében, amelynél a kormánypárti Sziriza szövetség az új megállapodás ellenében kampányolt.

A döntés hátterében az is lehet, hogy a hitelprogram csak szerdán fut ki, addig pedig mindenképp járt volna a rendkívöli likvidtási hitel.

Kapcsolódók

Kimaradt?