Ponta: nem kell mesterséges drágítástól tartani az áfacsökkentés miatt

Elégedett az élelmiszerárakkal kapcsolatos ellenőrzések eredményével a kormányfő. Victor Pontának meggyőződése, hogy június elseje után nem lesz szükség majd sok ellenőrzésre, mivel várhatóan mindenki betartja a piaci szabályokat. 

Az ellenőrzések azután kezdődtek, hogy felmerült a gyanú: az élelmiszerek áfájának (TVA) 9 százalékra történő csökkentése miatt az áruházláncok mesterségesen drágítani fognak.

Korábban a kormányfő különadó kivetésével fenyegette meg az országban működő áruházláncokat, amennyiben bebizonyosodik, hogy hasznot próbálnak húzni az élelmiszerek áfájának csökkentéséből. Sajtóhírek szerint egyes kereskedők elkezdték fokozatosan emelni az árakat, hogy maguk húzzanak hasznot a június elsejétől esedékes áfacsökkentésből.

Ponta rámutatott: egy piacgazdaságban a kormány nem fagyaszthatja be az árakat, de akkora különadót vethet ki a spekulánsokra, hogy mindazt, amit az egyik oldalon nyerészkedésből megszereznek, vissza kelljen fizetniük a másik oldalon. A miniszterelnök leszögezte: nem fog habozni fellépni azok ellen, akik ki akarják használni a helyzetet, de nem pontosította, milyen különadóra gondol.

A sajtó hetek óta arról cikkezik, hogy a vásárlók nem sok hasznát látják majd az áfacsökkentésnek. A hipermarketek most lassanként próbálják megemelni az árakat, hogy legyen miből végrehajtaniuk majd az árcsökkentést, és mégis maguk tegyék zsebre a hasznot - figyelmeztettek a lapok.     

A versenytanács annyit ígért, hogy figyelemmel követi az ármozgásokat, a nagy áruházláncok szövetsége viszont elutasította a vádakat, és az apróbb "árkiigazításokat"  megszokott piaci mozgásoknak tulajdonította.

A kormány április elején sürgősségi rendeletet fogadott el arról, hogy valamennyi élelmiszer és alkoholmentes ital esetében júniustól áttérnek a 9 százalékos csökkentett áfa-kulcsra, amelyet eddig csak a kenyér és néhány turisztikai szolgáltatás esetében alkalmaztak. Romániában az általános forgalmi adó jelenleg 24 százalék, de az új adótörvénykönyv tervezete - amelyet a szenátus a héten már elfogadott - előírja, hogy 2016. január 1-jétől a magasabbik áfakulcsot 20 százalékra csökkentik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?