Megjelent az első földieper Szatmárnémeti piacain

A forró májusnak köszönhetően szatmárnémeti piacain megjelent az első (fólia alatt érlelt) földieper. Igaz, az ára még elég borsos, 10-12 lej kilója, de a felhozatal bővülésével napról-napra kevesebbet kérnek érte.

Egy-másfél héten belül, mire a mezőn termesztett eper is tömegesebben megjelenik, 6-8 lejre csökkenhet a gyümölcs ára, majd két hét múlva ez is feleződik. Ez a jelenség nyilván csak Szatmár vidékére, „az eper hazájára” érvényes, ahol az országos mennyiség háromnegyede terem. Távolabb, Székelyföldön, Bukarestben vagy Konstancán továbbra sem lesz olcsó a gyümölcs, mert a szállítást külön meg kell fizetni.

Jó jel, hogy egyre növekszik az eperrel beültetett terület Szatmár megyében. Nem csak Halmiban és közvetlen szomszédságában, ahol már a 600 hektárt is meghaladta, de Mikolában, Egriben, Gombáspusztán vagy Batizon is. Dobos István mikolai polgármester szerint már náluk is vannak olyan gazdák, akik közel egy hektáron vagy azon felül szüretelhetnek ebből a korai gyümölcsből.

Bővül azok száma, akik fóliáznak, hisz az ezzel járó költség többszörösen megtérül. Rácz Tibor például 20 ár területen fóliával védi a fagytól a növényt, s egyúttal sietteti az érést, de azzal, hogy egy-két héttel hamarabb viheti a termést piacra, háromszor annyi bevételhez juthat, mint ugyanannyi nem fóliázott terület után.

Incze Lajos, Halmi polgármestere úgy véli, ha végig kitart a meleg idő és az éréssel párhuzamosan folyamatos lehet a szüret, akkor kigazdálkodják azt a 30 százalékos fagykárt, ami az első virágzást érte. 

Kapcsolódók

Kimaradt?