Miért bukott el a roaming-díjak uniós eltörlése?

A rosszul értelmezett nemzeti érdek miatt bukott el a roaming-díjak eltörlése az Európai Tanácsban Winkler Gyula szerint. „Az a tagállamok védik a nemzeti telekom-cégeiket, és védik azt a  saját bevételt, amit a kormányok szereznek a frekvenciák bérbeadásával” – magyarázta a maszol.ro-nak az EP-képviselő.

Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly áprilisban az Európai Parlament megszavazta a roamingdíjak eltörlését, idén március elején azonban az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács úgy döntött, továbbra is felárat kell fizetni külföldön a mobiltelefon-használatért.

Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő portálunknak elmondta, az Európai Unión belül talán a legnagyobb mértékben töredezett szakterület a távközlési belső piac, ennek eredményeképpen pedig a digitális belső piac. "Ez egy rossz valóság, amit az EP szeretne kiküszöbölni, egységesítve a telekom- és digitális piacot, ennek pedig fő eszköze a roaming felszámolása" – magyarázta.

A poltikus szerint az érdekellentétek óriásiak az Európai Unióban: a tagállamok védik a nemzeti telekom-cégeiket és védik azt a  saját bevételt, amit a kormányok szereznek a frekvenciák bérbeadásával.

A tagállamok döntését Winkler a rosszul értelmezett nemzeti érdek tipikus példájának nevezte. Mint mondta, az egységes digitális piac mindenkinek plusz versenyképességet jelentene, míg a jelenlegi töredezett piac egyszerűen gátolja az innovatív start-up cégeket, így pedig Európának nem lesz vezető szerepe a tudásalapú globális gazdaságban.

Levélben ostorozták az ET-t

A tagállamok 2018-tól javasolják a roaming-díjak eltörlését. Arra a kérdésre, hogy létezik-e eszköz arra, hogy hamarabb kerüljön sor a felárak megszüntetésére, Winkler Gyula azt mondta: miután az EP már tavaly áprilisban elfogadta a saját álláspontját tartalmazó módosító indítványokat, most az Európai Tanács álláspontja alapján megkezdődik a két törvényhozó intézmény közötti tárgyalás.

Több mint 120 EP-képviselő időközben levélben fordult a tanács soros elnökségéhez, amelyben nemtetszésüknek adnak hangot a tagállamok elképzelései miatt. Winkler maga is aláírta a szöveget, amely többek között silánynak, elégtelennek minősíti az Európai Tanács javaslatát. A levél tartalma itt érhető el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?