Valószínűleg idén mégsem törlik még el a roamingdíjakat

Bár az Európai Unió korábban hozott döntései értelmében elvileg az idei év végén ki kellene vezetniük a mobilszolgáltatóknak a barangolási díjaikat, várhatóan 2018-ig maradnak a külföldi mobilhasználat után fizetendő magas tarifák. Addig csak kisebb kedvezményekkel számolhatnak a felhasználók.

Mint arról a Reuters hírügynökség beszámolt, az európai döntéshozatalban fontos szerepet játszó testület javaslata azzal érvel, hogy a mobilszolgáltatóknak több idő kell az új árstruktúra következtében megváltozó piaci körülményekhez való alkalmazkodásra – írja az mno.hu.

Tény: a barangolási díjak eltörlésével jelentős bevételkiesést lesznek kénytelenek elviselni a társaságok, hiszen külföldi telefonhasználat esetén – tarifacsomagtól függően – a hazai árak többszörösét kell megfizetni. A tarifarendszer hatósági átszabása okozta kihívásokra ugyanakkor a nagy, a közösség több országában is jelenlévő társaságok könnyebben tudnak majd reagálni, hiszen a szolgáltatás nyújtásához szükséges saját infrastruktúra lényegében adott. Mint a hírügynökség írja, benne van a pakliban az is, hogy az operátorok a kieső bevételeket a belföldi tarifák megemelésével próbálnák pótolni, amitől főként a kelet-európai országok tartanak.

Az Európai Bizottság ugyanakkor továbbra is a díjak mihamarabbi mérséklése mellett van. „Várjuk az Európai Tanács javaslatát, amely azonban félő, hogy nem elég ambiciózus” – fejtette ki a Reuters kérdésére az unió egységes digitális piacáért felelős biztosa. Andrus Ansip szerint a roamingdíjak rendszere egy rossz pénzügyi döntés következménye, ami lényegében azt üzeni a távközlési ügyfeleknek, hogy külföldön ne használják a szolgáltatásokat. A korábbi észt miniszterelnök hangsúlyozta, bízik a tárgyalások sikerében, amelynek során sikerül olyan döntést hozni, amely mind a távközlési piac szereplői, mind pedig a fogyasztók számára kedvező eredménnyel végződik.

Tavaly áprilisban az Európai Parlament nagy többséggel hozott döntést arról, hogy a roamingdíjakat decembertől eltörlik. A piaci várakozások szerint ez azonban az idén elmarad. A tanács elé terjesztett javaslat egyébiránt minimális kedvezményt tartalmaz: külföldi mobilinternetezés esetén napi öt megabyte adatforgalom a hazai áron járna. Ez alapesetben akár 250, csatolmányt nem tartalmazó e-mail fogadására is elegendő lenne, ugyanakkor az okostelefonos applikációk automatikus frissítései miatt szinte azonnal elpárolog ez az adatkeret.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?