Ne feledje: keddtől csökkennek az európai roamingdíjak

A hatályos uniós roaming-rendeletnek megfelelően július 1-jétől, azaz keddtől tovább csökkennek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a mobiltelefonálás és adatküldés roamingdíjai, amelyeket a romániai mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell - emlékeztetett hétfőn az MTI:

A rendelet alapján az EU-s tagállamokban és a felsorolt országokban történő barangolás esetén a kezdeményezett hívások díja 2014. július 1-jétől majdnem 19 százalékkal, a fogadott hívásoké megközelítőleg 27, az SMS-küldéseké 23 százalékkal csökkent. Az adatforgalom díja a jelenleginek kevesebb mint felére csökkent: az 54 százalékos árcsökkentés után 1 megabyte adat küldése, vagy fogadása 78,3 forintba kerül.

Az előfizetők jelentős összegeket takaríthatnak meg, amennyiben utazás előtt tájékozódnak saját-, illetve a célországban működő szolgáltatók roamingdíjairól, ugyanis az idei évtől az előfizetők igénybe vehetik adatforgalmazásra a külföldi célország alternatív szolgáltatóinak hálózatát is. A szolgáltatók a feltüntetett összegeknél drágábban nem adhatják szolgáltatásaikat, ugyanakkor ennél alacsonyabb árakat alkalmazhatnak.

Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, amely után fizetni kell.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?