RMDSZ-javaslatokat is tartalmazhat az új adótörvényköny

Az RMDSZ két fontos javaslata is bekerülhet a készülő új adótörvénykönyvbe. Ha kormány valóra váltja a tervezetbe foglalt irányelveket, akkor vállalkozóbarát környezet alakul ki Romániában – véli Erdei-Dolóczki István képviselője, a képviselőház költségvetési, pénz- és bankügyi bizottságának tagja.

Az RMDSZ hírlevele által idézett politikus szerint pozitív hozadékai lehetnek az új adótörvénykönyvnek, hiszen a csökkentenék a különböző adónemek értékét, többet pedig törölnek a korábbiak közül. Erdei úgy véli: a jelenleg hatályban lévő jogszabály méltánytalan az állampolgárokkal szemben.

Emlékeztetett: a tervezet szerint a hozzáadottérték-adónál (TVA) 2016 januárjában 20 százalékra csökkenne. Ugyanakkor az alapélelmiszernek számító húsfélék, hal, zöldség és gyümölcs megadóztatása 2016. január 1-től kilenc százalékra mérséklődne. „Gyakorlatilag minden adónem csökkeni fog a tervezet hatályba lépésétől számolva, illetve 2018. január 1-től kezdve: például 2016. január 1-től az általános hozzáadott értékadó csökkentési trendje 24 százalékról 20-ra, valamint 20 százalékról 18-ra 2018 januárjától” – ismertette Erdei-Dolóczki István.

Felidézte: a mikro-vállalkozások tulajdonosainak a pénzforgalomra átszámított 1 százalék adót kell fizetniük az új adótörvénykönyv szerint, ha legalább két alkalmazott dolgozik a vállalkozásban, 3 százalékot, ha egy alkalmazottal köt szerződést, illetve 3 százalékot és plusz 1530 lejt negyedévenként, ha nincs alkalmazott. „Míg az első két esetet elfogadhatónak tartjuk, az utóbbi 1530 lej értékű adózással nem értünk egyet” – mutatott rá a képviselő.

A politikus elmondta, a pénzügyminiszter pozitívan véleményezte azt a két, korábban az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetet, amelyek lehetővé tennék a nyugdíjak után fizetett jövedelemadó 2 százalékának átirányítását civil szervezetek, egyházak támogatására, valamint jóváhagynák a hegyvidéki panziók szezonális megadóztatását, ahogyan történik ez jelenleg is a tengerparti panziók esetében, amelyekre csak a turisztikai szezon ideje alatt kell épületadót fizetni.

A politikus szerint, ha ezek a törekvések életbe lépnek, csökkeni fog a jövedéki adó, és eltörlik a tavaly bevezetett hét eurócentes pótlólagos üzemanyagadót, akkor a cégeknél és az átlagembereknél is több pénz marad. Kijelentette: üdvözlik azokat a törekvéseket, amelyek csökkentik a munkaadó és munkavállaló által befizetett összegeket.

Vagyis azt az intézkedést, hogy 2017 januárjától 10,5 százalékról 7,5 százalékra csökken a társadalom-biztosítási járulék, amelyet a munkavállaló fizet, illetve ugyanez az adónem a munkaadó esetében 15,8 százalékról 13,5 százalékra mérséklődik. „Az RMDSZ azt szorgalmazza, hogy a társadalom-biztosítási járulékot az érintettek írhassák le az adózandó jövedelemből” – fogalmazott Erdei.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?