Karácsony előttre ígéri a pénzügyminiszter az adócsökkentéseket

A tervezettnél két hónappal korábban, már idén novembertől 24-ről 20 százalékra csökkentené a kormány a hozzáadottérték-adót (TVA), 9 százalékra az alapélelmiszerek TVA-ját, illetve mérsékelné a jövedéki adót is – közölte csütörtökön a pénzügyminiszter.

A Mediafax által idézett Darius Vâlcov ezt azzal indokolta, hogy ha az adócsökkentéseket csak január elsejétől vezetnék be, akkor elmaradna az év végi ünnepek előtt vásárlási roham, mert mindenki megvárná az árzuhanásokat hozó új évet.

A pénzügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a parlament legkésőbb júniusban elfogadja az adómérsékléseket lehetővé tevő új adótörvénykönyvet. Szerinte ez a jogszabály 12 évre meghatározza az ország gazdaságának fejlődését, célja pedig az, hogy Romániában az egy személyre eső GDP meghaladja az uniós átlagot.

A tervezett adócsökkentések bevezetése a pénzügyminisztérium számításai szerint 37 milliárd lejes bevételkiesést jelent a költségvetésnek a következő négy évben. A kormány szerint azonban az összeg mintegy fele megtérül éppen az intézkedésnek a gazdaságra gyakorolt jótékony hatása révén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?