Nagy adóreform készül – de van rá fedezet?

A Nemzetközi Valutaalap és a gazdasági szakértők is bírálják az adótörvénykönyv tervezett módosításait. Az ellenzék szemfényvesztésnek és kampányfogásnak nevezte a Victor Ponta miniszterelnök által bejelentett adócsökkentéseket, arra hivatkozva, hogy az intézkedésekre nem lesz fedezet.

Jövőre Romániában jelentősen olcsul az élelmiszer, az üzemanyag, de csökken a luxusadóval sújtott termékek ára is, várhatóan tehát számottevően megnő a fogyasztás is. Legalább is ezt ígérik az új adótörvénykönyv tervezetének előírásai. Gazdasági szakértők szerint a jogszabály a legfontosabb adóreform az utóbbi 25 évben, jelentőségében meghaladja az 16 százalékos egységes adókulcs 2005-ben történt bevezetését is.

TVA: 24-20-18

Az adótörvénykönyv a hozzáadottérték-adó (TVA) 4 százalékos csökkenését ígéri, amely így az eddigi 24 százalék helyett mindössze 20 százalékos lesz. Emellett a hús, a zöldségfélék és a gyümölcsök hozzáadott értékadója csupán 9 százalékos lesz, így sokkal olcsóbban lehet majd e termékekhez hozzájutni, még akkor is, ha az értékadó-csökkenés egy része a kereskedők zsebében marad.

A tervek szerint a TVA további csökkenése várható 2018 januárjától, amikor 18 százalékra mérséklik ezt az adónemet. Ezzel Romániában a hozzáadottérték-adó az uniós átlag 21,5 százalékos szintje alá csökkenne.

A tervezetet kidolgozó pénzügyminisztérium szerint a TVA csökkentésével leszorítható a feketegazdaság, az állam így többletjövedelemhez jut. A tárca becslése szerint az intézkedés nyomán nagyjából 1 százalékkal növekedne a román gazdaság, 2016-ban 145 ezer, a következő években pedig további 75 ezer munkahely létesülne.

A romániai Baromfitenyésztők Országos Szövetségének elnöke, Ilie Van azonban úgy véli, a baromfihús ára a 9 százalékos hozzáadott értékadó bevezetése után sem csökken majd, hiszen egy kiló csirkehús élősúlyban 4,5 lejbe, hozzáadott értékadóval pedig 6,7 lejbe kerül. Feltehetően olcsóbb lesz majd a hal. Eddigi felmérések szerint a halak esetében 6-8 százalékos lesz majd az árcsökkenés.

Benzin: 5 lej alatt

Olcsóbban kapható majd jövőre az üzemanyag – a benzin és a gázolaj – is. A kormány tervezetének megfelelően ugyanis e termékek jövedéki adója az 1000 literenkénti 380 lejre csökken. A jövedéki adó az üzemanyagok árának 45 százalékát jelenti, a TVA további négy százalékos csökkentésével pedig egy liter üzemanyag mintegy 60 banival, vagyis 10 százalékkal lesz olcsóbb. A jelenleg tehát 5,5 lejbe kerülő benzin és gázolaj ára a jövő évtől kezdve 5 lej alá esik, ha a kőolaj nem drágul majd a világpiacon, vagy a lej nem veszít jelentős mértékben a dollárhoz viszonyított értékből.

Nem kell majd jövedéki adót fizetni a hazai kitermelésű kőolaj után. A kormány ezt a tervezett intézkedést azzal indokolja, hogy a romániai szállítók igen gyakran a szomszédos államokban, mint például Magyarországon és Szlovákiában tankolnak, ahol visszaigényelhetik a luxusadó egy részét. Ez a jelenség számottevően fölerősödött 2014. árpilis 1-je után, amikor a kormány bevezette a literenkénti 7 eurócentes adót. De mentesülnek ettől az adótól a kávétermékek, az ékszerek, a prémruhák és a gépkocsik is.

Csökken az alkohol luxusadója is. A sör esetében 15,3, a habzóboroknál 70, az etilalkoholnál pedig 30 százalékkal csökkentik az illetéket. 2017-től kezdve csökken a társadalombiztosítás összege is.  2017. január 1-jétől a munkavállalónak a jelenlegi 19,7 százalék helyett csak 7,5, az munkaadónak pedig 15,8 százalék helyett pedig mindössze 13,5 százalékot kell majd fizetniük az államkasszába.

A kormány jövőre megszünteti a különleges építményekre kirótt oszlopadót is. Az adónem megfizetésére kötelezett vállalatoknál így összesen 1,6 milliárd lej marad. A jelenleg 16 százalékos egységes adókulcs is tovább csökken. Igaz, erre csak 2017. január 1-jétől kerül sor, amikor 2 százalékkal, 14 százalékra csökken ez az adónem.

Ötszázszoros adó

Az új adótörvénykönyv azonban nem csupán örömhírekkel szolgál. Jelentősen megnő a házak, lakások, földterületek adója. A lakások adóköteles értéke utáni, eddig 0,1 százalékban meghatározott illeték értékét a polgármesterek állapítják meg,  0,08 és 0,2 százalék közötti arányban.

Azok az ingatlantulajdonosok, akik nem viselik gondját lakásuknak, házuknak, 2017 januárjától kezdve a rendes adó akár hatszorosát fizethetik majd. A két, egymást követő évben műveletlenül hagyott föld adóját a polgármester akár ötszázszorosára is emelheti a harmadik évtől kezdve. A helyi adókat egyébként a polgármesteri hivatal három évenként emelheti, az infláció függvényében. Az emelés a jelenlegi 20 százalék helyett akár az 50 százalékot is elérheti.

Az adótörvénykönyv értelmében változna a társasági adó is. A két vagy kettőnél több alkalmazottat foglalkoztató mikrovállalatok negyedévenként jövedelmük 1 százalékát fizetik adóként. Az egy alkalmazottal dolgozó mikrovállalatok 3, az alkalmazottat nem foglalkoztató mikrovállalatok pedig a 3 százalék mellett további 1530 lej adó fizetésére kötelesek.

Kételyek

Az új adótörvénykönyv alkalmazása mintegy 16,2 milliárd lejébe kerül az államnak, ám a kormány arra számít, hogy ebből az összegből 9,4 milliárd lej megtérül, egyebek között a hozzáadottérték-adóból, a társadalombiztosításból és a béradóból. Gazdasági szakértők azonban – az eddigi tapasztalatok alapján – megkérdőjelezik azt, hogy sikerül-e az államnak begyűjtenie majd ezeket az összegeket. Véleményüknek megfelelően ehhez alaposan át kell alakítani az adóhatóság jelenlegi működését.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetik a kormányt, hogy a deficitet a bruttó nemzeti össztermék jelenlegi 1,8 százalékáról jövőre 1,1 százalékra kell csökkentenie – ezt a kabinet a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Uniós és a Világbank előtt vállalta. Az ellenzéknek meggyőződése, hogy mindez politikai jellegű intézkedés, a kormány népszerűségét kívánja megnövelni a majdani választások előtt. Hasonló álláspontot fogalmazott meg Klaus Johannis államfő is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?