Csak úgy süvít az internet Romániában (INFOGRAFIKA)

Románia továbbra is az éllovasok közé tartozik az internet sebessége terén. Jelenleg a netindex.com szerint az ötödik helyen áll az ország a világrangsorban. 

A globális mérések szerint az átlagos letöltési sebesség 22 Mbps (azaz körülbelül, 2,75 megabyte per másodperc), a feltöltés ennek kevesebb mint fele, azaz 10 Mbps, a szolgáltatók ígéretének 86,9 százaléka. A mobileszközök esetén alacsonyabbak a számok, 11,3 Mbps letöltéssel és 4,7 Mpbs feltöltéssel számolhatunk.

Az alábbi ábrán a lista elején és végén levőket sorakoztatjuk fel (zárójelben a letöltési sebesség Mbps-ban), mellettük pedig néhány fontosabb országot, amelyekről azt gondoltuk, hogy jobban teljesítenek ezen a téren. Az USA például csak a 26. helyre került, és ez még nem is volna olyan furcsa, ha nem éppen Bulgária előzné meg. Magyarország a 28. helyezett, az Egyesült Királyság a 31., Németország a 32.

A városok listáján is megállja a helyét Románia. Bukarest a hatodik, Iași a nyolcadik, Temesvár a kilencedik helyen van, Kolozsvár pedig a 11. lett, és még folytatható – az első negyven város közül hét romániai.

Ha kifejezetten a romániai városokat vizsgáljuk meg, egy más listát kapunk. Nem egyértelmű, hogy ezen a listán miért nem a főváros az első, ha a globális helyezések szerint Bukarestben van a leggyorsabb internet Romániában, lehetséges, hogy csak a nagyvárosokat vették figyelembe.

Az alábbi ábrán ugyanis látható, hogy hol előzték meg a fővárost – csupa kisebb településen. Az első hat helyezett Ilfov megyében található: a húszezres Buftea és Popești-Leordeni, a negyvenezer lakossal bíró Voluntari, majd a tízezres Otopeni, a 15 ezres Bragadiru, a 25 ezres Pantelimon. Székelyföld nem igazán remekel, Sepsiszentgyörgy a 31. helyezést érte el, Marosvásárhely a 44. lett.

(Címlapi fotónk forrása: ruralbroadband.ie)

Kimaradt?