Miért kerül Amerikában feleannyiba a benzin?

A kőolaj világpiaci árától jóval nagyobb mértékben függ az üzemanyag árának adótartalmától az, hogy mennyit fizetünk tankoláskor. Ezért van az, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a benzin fele annyiba sem kerül, mint Romániában.   

Az idehaza eladott benzin árának mintegy 58, a gázolajénak pedig 54 százaléka az államkasszába vándorol. Az üzemanyagok áfája 19,3 százalék, míg a jövedéki adó literenként 43 eurócent. A forgalmazó vállalatok 3-4 százalékos árréssel dolgoznak, a fennmaradó, kevesebb mint 40 százalékot pedig a benzin előállítási költsége, illetve a szállítási, tárolási és értékesítési költségek teszik ki.

Az üzemanyagok árstruktúrája az egyik magyarázata annak, hogy a benzin és a gázolaj ára lényegesen kisebb mértékben csökken a töltőállomásokon, mint ahogy – az utóbbi hónapokban – a kőolajé a világpiacon. Akad olyan üzemanyag-forgalmazó, amely tavaly 10 alkalommal csökkentette az árait, ám a benzin így is kevesebb mint 20 százalékkal lett olcsóbb a 2014-es maximumhoz képest, míg a kőolaj ára ennél lényegesen nagyobb mértékben esett vissza.   

A görögöknél a legnagyobb az adó

A jövedéki adó 7 eurócenttel történő tavalyi megemelése a Ponta-kabinet egyik leginkább bírált döntése volt, ám az üzemanyagok hazai adótartalma még így is lényegesen elmarad az uniós átlagtól. A legnagyobb adóteher Görögországban van beépítve az üzemanyagok kiskereskedelmi árába, majd Hollandia, Svédország, Nagy-Britannia és Németország következik. Hollandiában a benzin jövedéki adója literenként 0,747 euró, Olaszországban pedig 0,728 euró. A jövedéki adó értéke csak Cipruson és Bulgáriában kisebb mint nálunk, 0,359, illetve 0,36 euró, ráadásul a szigetországban az átlagkereset lényegesen meghaladja a romániait.

Az adótartalom tekintetében Magyarország az EU középmezőnyéhez tartozik. Speciális az árpolitika Belgiumban, ahol a forgalmazóknak szabad kezük van a saját áraik megállapításában, azonban a kormány megszabja az üzemanyagok maximális kiskereskedelmi árát.    

Az USA-ben 2,3 lej a benzin litere

Az Egyesült Államokban sokkalta olcsóbb a benzin és a gázolaj, mint Európában, aminek az oka nem az, hogy az USA a világ egyik legnagyobb kőolajtermelője. Nagy-Britannia és Norvégia szintén tetemes mennyiségű kőolajat termelnek ki, ám ez az üzemanyagáraikban nem mutatkozik meg.

Az Egyesült Államokban lényegesen kisebb adó van beépítve az üzemanyagok árába, mint az európai országokban, a benzin esetében 14 százalék, a gázolajéban pedig 15 százalék. A tengeren túlon a kőolaj ára 65 százalékot tesz ki a gázolaj és 71 százalékot a benzin töltőállomásoknál fizetendő ellenértékéből, ami ezért sokkal érzékenyebben követi az alapanyag áringadozásait, mint Európában. Az USA-ban jelenleg 2,2 dollár körül van a benzin gallonja, ami azt jelenti, hogy egy liter kb. 2,3 lejbe kerül, vagyis a romániai árnak kevesebb, mint a felébe.     

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?