Megvalósítható az önkormányzatok energiafüggetlensége

Norvég támogatással valósítanák meg a vidéki önkormányzatok energia függetlenségét. A Kovászna megyei Green Energy klaszter által indított „Biomassza – a zöld vállalkozás” nevű projekt keretében egy háromszéki településen, amennyiben lesz befogadó készség, akkor Esztelneken valósítják meg a polgármesteri hivatal és az iskola energia függetlenségét, számolt be Vajda Lajos.

A Green Energy klaszter elnöke elmondta: a Norvég Alapnál pályáztak 219.000 eurós támogatásra, amelyből a következő 20 hónapban háromhektáros területen ültetnek energiafűzt, vásárolnak erdei fahulladék aprító és biomassza készítő gépeket, valamint felszerelnek egy kazánt, amellyel kifűtik és meleg vizet termelnek a polgármesteri hivatal és iskola számára.

Vajda Lajos szerint Esztelnek mintafaluvá válna, amelyet be tudnának mutatni más önkormányzati vezetőknek is, és segítenének másokat, hogy pályázatok révén hasonló módon biztosítsák intézményeik energia függetlenségét. A háromszéki klaszter elnöke rámutatott: szinte minden vidéki településnek van mezőgazdasági területe és erdője, de jelenleg nem értékesítik a fahulladékot, amely viszont értékes megújuló energiaforrás lehetne.

Vajda Lajos számítása szerint egy általuk ajánlott rendszer ki tudná szolgálni a vidéki polgármesteri hivatalokat, iskolát, kultúrházat, orvosi rendelőt vagy sportcsarnokot. A megújuló energiaforrásokat használó kazán, az aprító és biomassza előállító berendezés és az energiafűz ültetvény költsége 150.000 euró körüli befektetést igényel.

A Kovászna megyei faipari vállalkozásokat képviselő Pro Wood faipari klaszter elnöke, Kádár Rezső rámutatott: az energiafűz és az erdei fahulladék mellett a faipar is jelentős mennyiségű fahulladékot termel, amely sokszor nyűg a vállalkozóknak, viszont biomassza előállítása révén értékesíteni tudnák ezeket. A Green Energy klaszter, jövő héten Bukarestben olasz befektetőknek mutatja be projektjét.

Kimaradt?