A Schweighofer vásárolja fel a romániai fa 15 százalékát

Az osztrák Schweighofer vállalatcsoport vásárolja fel a Romániában kitermelt fa 15 százalékát - írta kedden elektronikus kiadásában a Ziarul Financiar.

A tekintélyes gazdasági-pénzügyi újság Gerald Schweighofert, a vállalat tulajdonosát idézte, aki a lapnak elmondta, hogy évente 2,4 millió köbméter fát vásárol Romániában. Húsz százalékát közvetlenül a Romsilva állami fakitermelő vállalattól szerzi be, a többit több száz forgalmazótól és erdőtulajdonostól.

A lap számításai szerint Romániában évente mintegy 17 millió köbméter fát termelnek ki. A Schweighofer 2002-ben telepedett meg Romániában, azóta 600 millió eurót fektetett be. Az elmúlt öt évben több mint 340 millió euró nyeresége volt a román leányvállalatnak.

A cégcsoport legnagyobb vállalatának, a Holzindustrie Schweighofernek tavaly 98 millió euró profitja volt 470 millió euró árbevétel mellett. A romániai termelés 80 százalékát 73 országba exportálják - írta a Ziarul Financiar.

Az osztrák vállalat a Kovászna megyei Réty településen 150 millió eurós beruházással fafeldolgozó üzemet akar építeni. Az 50 hektáros területre tervezett, 800 ezer köbméter rönk feldolgozására alkalmas üzem megosztja a helyieket és a környezetvédőket. A 150 céget tömörítő Arbor szövetség úgy vélte, a nagy mennyiségű fa fűrészáruként való kivitele 13 300 munkahely megszűnését eredményezi a térségben működő, késztermékeket gyártó faipari vállalkozásoknál.

Kimaradt?