Befektetőket vonzanának Hargita megyébe

Befektetésösztönző társulás létrehozását tervezi Hargita Megye Tanácsa. Ezzel kapcsolatban készített jelentést az intézmény elemzőcsoportja, amely áttekintette a más megyékben működő gyakorlatokat. A befektetésvonzás feladatát Romániában elsősorban a megyei tanácsok vagy helyi önkormányzatok látják el. Tekintettel arra, hogy a közintézményi státus korlátozza a tevékenységi kört, a bevált gyakorlat egy vállalkozás létrehozása, amely révén a befektetők számára több lényeges szolgáltatást – jogi, pénzügyi, könyvviteli, humánerőforrás – tudnak biztosítani.

Mint a jelentés megállapítja, Hargita megyében is javasolt egy hasonló struktúra bevezetése, első körben egy fejlesztési társulás létrehozása, amelynek elsőrendű célja a befektetésvonzáshoz szükséges feltételek azonosítása és megvalósítása. Jelenleg megyei szinten nem létezik olyan intézmény, amely összefogja, rendszerezi a meglévő információkat, és a jövőre nézve konkrét célokat fogalmaz meg a befektetővonzás tekintetében. Ugyanakkor a helyi önkormányzatok többségénél nincs személyzeti és szakmai kapacitás e feladat ellátására, tehát a helyi önkormányzatok ezen feladatát is át tudná venni.

Az előző években több rendben történt egyeztetés a megye polgármestereivel, többen jelezték részvételi szándékukat, együttműködési hajlandóságukat. Az így létrejövő társulásnak számos feladatkört el kell látnia, például módszertant és stratégiát kell kidolgoznia a befektetők vonzására, többnyelvű, interaktív befektetői online felületet, adatbázisokat kell létrehoznia, befektetői kalauzt kidolgoznia, összegeznie kell a beruházásra alkalmas megyei telkeket, befektetői vásárokon, kiállításokon népszerűsíteni a megyét. Ugyanakkor ez a társulás működtetné a székelyudvarhelyi inkubátorházat és üzleti központot.

Kimaradt?