Mégis újraindul idén a roncsautóprogram

Tavalyhoz képest több változást is hozhat a hamarosan újrainduló roncsprogram, a támogatási összeg azonban nem változik.

Engedve az autógyártók és importőrök egyesülete (APIA) nyomásának, a környezetvédelmi tárca idén is újraindítja a roncsautóprogramot. A közvitára bocsátott tervezetben fontos változás, hogy a támogatást nem a magánszemélyek kapják értékjegy formájában, hanem a márkakereskedőknek utalják.

A roncstelepekre leadható autók kora 8 évre csökken a korábbi 10-ről, az új autó vásárlásakor érvényesíthető támogatási összeg 6500 lej (nagyjából 1500 euró) marad. A tárca idén is 20 ezer értékjegyet tervez kibocsátani 140 millió lej összértékben, amelyeket a regisztrált autók arányában osztanak szét az országban, a programban állami intézmények és vállalatok is részt vehetnek. A környezetbarát, például hibrid meghajtású új autót vásárlóknak további 500 lej értékű ökobónusz jár.

A hazai autópark 2013 végén 5,98 millió gépkocsit számlált, ebből közel kétmillió személyautó életkora 11–15 év közötti, 1,4 millió autó pedig 20 évnél öregebb. Tavaly közel 20 ezer matuzsálemi autót adtak le a roncstelepeken, ám mindössze 13 400 új autó vásárlásakor váltottak be vouchereket.

Az értékjegyeket ugyanis szabadon lehetett értékesíteni. Az egyik legismertebb, a roncsprogramra szakosodott internetes apróhirdetési portálon, a bursa-rabla.ro-n például 2000–3000 lejért hirdették a kuponokat, amelyeket a feketézők ezer lej haszonnal adtak tovább.

Ennek vet véget idén, hogy az állami támogatást a márkakereskedőnek utalják, így csak azok húzhatnak hasznot a programból, akik tényleg új autót kívánnak vásárolni. A változtatásnak azonban hátránya is lesz: a korábbi évekhez képest jóval több roncs marad az utakon.

Kapcsolódók

Kimaradt?