Az EBRD 5 milliárd euró támogatást adna Ukrajnának

Legalább 5 milliárd euró értékű pénzügyi támogatást tud nyújtani az ukrán gazdaságnak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Az európai felzárkózó gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni pénzintézet szerdán közölte, hogy hiteles szerkezeti és makrogazdasági reformok támogatására hajlandó folyósítani az összeget a nap folyamán bejelentett, összehangolt nemzetközi pénzügyi segélyprogram keretében.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán közölte, hogy az EU a saját költségvetéséből 3 milliárd eurót - 1,6 milliárd euró kedvezményes kölcsönt és 1,4 milliárd euró támogatást - nyújt, emellett Ukrajna összesen 8 milliárd eurót kaphat az Európai Beruházási Banktól (EIB) és az EBRD-től.

Az EBRD által saját forrásaiból felajánlott 5 milliárd eurós támogatás a bank szerdai londoni bejelentése szerint a 2020-ig terjedő időszakban vehető igénybe, és összege növelhető, ha ezt "a gazdasági körülmények lehetővé teszik". Az EBRD véleménye szerint ugyanakkor elengedhetetlen a befektetői bizalom szempontjából, hogy Ukrajna megállapodásra jusson a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy makrogazdasági stabilizációs program végrehajtásáról, és lépjen fel a "járványos mérteket öltő" korrupció ellen.

Más nagy londoni házak szerint azonban Ukrajna új vezetésének nehéz lesz teljesítenie azokat a várható feltételeket, amelyeket az IMF szabna bármilyen pénzügyi segélycsomaghoz, és az ukrán gazdaságnak az eddig felajánlott külső támogatás többszörösére lenne szüksége az államcsőd elkerüléséhez.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő - amely a minap megerősítette Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának mélyen spekulatív, "CCC" besorolását - a lépéshez fűzött elemzésében azt jósolta, hogy az IMF-feltételek között várhatóan szerepelni fog a lakossági földgázárak emelése vagy a költségvetési szigorítás.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének legutóbbi helyzetértékelése szerint sem várható, hogy az IMF eltekintene a támogatás fejében megkövetelt komoly reformoktól, mivel ezek nélkül bármilyen segélycsomag hatástalan lenne. Éppen e kondíciók hiánya volt a fő probléma az Ukrajnának korábban megígért 15 milliárd dolláros orosz finanszírozási csomaggal. A ház londoni elemzői szerint az IMF az árfolyam-politikában, az energiaszektorban, a költségvetés kiadási és bevételi oldalán, valamint a bankszektorban kér majd reformintézkedéseket. A valutaalap feltételei között lehet az energiaszektoron belül az áram- és a földgázszolgáltatás tarifáinak emelése és a közműszolgáltató vállalatok által nyújtott nagy ártámogatások eltörlése..

A cég szakértőinek számításai szerint Ukrajnának csak a következő két évben várhatóan 25-30 milliárd dollár külső finanszírozásra lesz szüksége, de hosszabb távon, a következő hét évben 50 milliárd dollárt jóval meghaladó külső pénzügyi támogatás is szükségessé válhat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?