Kijev szerint Putyin félretájékoztatja a közvéleményt

Az ukrán külügyminisztérium azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy a krími eseményekkel kapcsolatosan félretájékoztatja a közvéleményt. Az UNIAN hírügynökség szerint Jevhen Perebijnyisz ukrán külügyi szóvivő kedd esti sajtótájékoztatóján reagált Putyin aznapi moszkvai sajtókonferenciáján elhangzottakra.

Perebijnyisz szerint Putyin ismét tagadta azt, hogy orosz katonák tartózkodnak Ukrajna területén, miközben számos tévés felvétel és internetfelhasználók által közzétett fénykép az ellenkezőjéről tanúskodik, ráadásul néha maguk az orosz katonák se rejtik véka alá állampolgárságukat.

Az UNIAN hírügynökség mintegy megerősítve a külügyi szóvivő állítását megszólaltatta az egyik krími egység felségjelzést nem viselő parancsnokát, aki a tudósító keresztkérdéseibe belezavarodva végül elismerte, hogy az orosz hadsereg katonája, és azért érkezett egységével Ukrajnába, hogy megakadályozza az állítólagos terrorcselekményeket. A felvételt közzétette honlapján az ukrán hírügynökség.

Perebijnyisz szerint az orosz kulturális tárca vezetője is megtéveszti Oroszország polgárait. Perebijnyisz szerint nem lehet másként, mint „gúnyolódásnak" minősíteni azt, hogy Vlagyimir Megyinszkij miniszter nyilatkozatában arra szólította az orosz állampolgárokat, hogy üdüljenek a Krímben, mert az jelenleg Ukrajna legbiztonságosabb régiója.

A szóvivő szerint nem fedik a valóságot azoknak a moszkvai kormányilletékeseknek a nyilatkozatai sem, akik azt állítják, hogy a Krímben bántalmazzák és ölik az orosz állampolgárokat. Mint mondta, az orosz ombudsman sem fordult ilyen panasszal kijevi kollégájához.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?