Nem tárgyal a kijevi parlamenttel a krími kormány

A Krími Autonóm Köztársaság kormánya egyelőre nem áll készen tárgyalásokra az ukrán parlamenttel, mert nem tartja legitimnek a kijevi hatalmat - közölte Szerhij Akszjonov krími kormányfő. "Nem tartjuk legitimnek azt a hatalmat, amely tárgyalásokat javasol nekünk" - jelentette ki Akszjonov kedd este egy újságírói kérdésre válaszolva.

A Krím Ukrajnából történő esetleges kiválásával kapcsolatban Akszjonov kijelentette, hogy "ezt a kérdést kizárólag az autonóm köztársaság lakosai dönthetik el, az állampolgárok választhatnak, és mi mindent megteszünk, hogy eleget tegyünk az akaratuknak".

A saját krími haderő és flotta létrehozására vonatkozó kérdésre válaszolva a krími kormányfő azt mondta, minden katonai egységnek a krími hatalomnak, pontosabban az autonóm köztársaság parlamentjének kell alárendelnie magát. Hozzátette, hogy "a katonai egységek többsége már átállt a Krím törvényes vezetésének oldalára, és kész letenni az esküt".

A kijevi kerületi közigazgatási bíróság hétfőn a krími parlamentnek Szerhij Akszjonov kormányfővé választásáról és a Krími Autonóm Köztársaság jogállásáról szóló népszavazás megrendezéséről szóló döntését minősítette törvénytelennek. A bíróság hatályon kívül helyezte a krími parlament múlt heti határozatait, és közölte, hogy Akszjonov döntései is törvénytelenek.

A krími parlament többségi, orosz ajkú képviselői múlt pénteken hagyták jóvá a dél-ukrajnai autonóm terület új kormányának összetételét. A parlament előző napon menesztette a korábbi kormányt, és Szerhij Akszjonovot, az Orosz Egység pártjának vezetőjét választotta a minisztertanács elnökévé.

A parlament emellett május 25-re - az ukrán elnökválasztással azonos napra - népszavazást írt ki a köztársaság autonóm státusáról és jogköreinek kibővítéséről, majd két nappal később a referendum időpontját előre hozta március 30-ra.

Kimaradt?