Hány katonája is van a „Krími Köztársaságnak”?

Ötezer ötszáz ukrán katona dezertált alakulatától és kész csatlakozni a független Krím Köztársaság hadseregéhez – jelentette be kedden Szergej Akszijonov, a régió újonnan kinevezett miniszterelnöke. „A Krím-félszigeten állomásozó 34 ukrán alakulat közül 23 átállt a mi oldalunkra” – fogalmazott a RIA Novosti hírügynökségnek Akszijonov. Hozzátette: nem kizárt, hogy március 30-án népszavazáson kérdezik meg a lakosságot arról, hogy akarnak-e továbbra is Ukrajnához tartozni.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz államfő moszkvai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy huszonkét ezer ukrán katona engedelmeskedik az új krími vezetésnek és több tíz Sz-300-as légvédelmi rakétakomplexum áll a félsziget kormányzatának ellenőrzése alatt. A politikus kijelentette, hogy az ukrán katonák egyetlen lövés nélkül álltak át a Krími Autonóm Köztársaság oroszbarát vezetéséhez. Mint mondta, meggyőződése, hogy "az ukrán és az orosz katonák a barikádnak ugyanazon az oldalán fognak harcolni".

Vlagyimir Putyin kijelentette, amennyiben döntést hozna - a parlament felsőházának felhatalmazása alapján - orosz katonai erő ukrajnai  alkalmazásáról, akkor azt a nemzetközi egyezményekkel teljes összhangban tenné. Ezt azzal indokolta, hogy Ukrajna törvényes elnöke, Viktor Janukovics fordult Moszkvához ezzel a kéréssel.

Kimaradt?