Már figyelmeztető lövések is eldördültek Ukrajnában

Feltehetően orosz katonák figyelmeztető lövéseket adtak le a krími Szevasztopol általuk elfoglalt ukrán légitámaszpontjánál, amikor mintegy 300, korábban ott szolgáló ukrán katona, megpróbált visszatérni a bázisra.

A szevasztopoli Belbek repülőtér katonai részét őrző, mintegy tucatnyi orosz katona kedden arra figyelmeztette az fegyvertelenül felsorakozó ukránokat, hogy ne közeledjenek. A levegőbe figyelmeztető lövéseket adtak le, és arra hívták fel a figyelmet, hogy lőni fognak rájuk, ha folytatják menetelésüket.

Az Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félsziget megszállása miatt az új ukrán kormány katonai invázióval vádolta meg Oroszországot. Moszkva, amely nem ismeri el az új kijevi vezetés hatalmát, azt állítja, hogy az ott élő, többségi orosz lakosság védelmében lépett fel.

A legfontosabb események eddig:

  • Kedden kora reggel nem tört ki erőszak a Krímben azt követően, hogy az orosz erők hétfőn állítólag ultimátumot adtak az ukránoknak. Korábban a fekete-tengeri flotta és az orosz védelmi minisztérium is cáfolta az ultimátumot.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott kedd reggel, hogy az orosz katonai egységek térjenek vissza eredeti állomáshelyükre a múlt héten elrendelt hadgyakorlatokról.
  • Az USA keddre virradóra bejelentette, felfüggeszti kereskedelmi és befektetési tárgyalásait Oroszországgal és leállítja a katonai együttműködést Moszkvával.
  • Moszkva abban az esetben hajlandó megvitatni a nyugati országokkal az ukrán helyzet megoldási lehetőségeit, ha végrehajtják a kijevi megállapodást, amit Viktor Janukovics megbuktatott államfő és az ellenzék kötött február 21-én – közölte egy név nélkül nyilatkozó orosz külügyi illetékes.
  • Putyin szombaton felhatalmazást kért és kapott a parlament felsőházától, hogy katonai erőt alkalmazhasson Ukrajna területén. A Krím félszigetet gyakorlatilag orosz fegyveresek ellenőrzik.
  • Ukrajna teljes harci készültséget rendelt el, behívta tartalékosait, és az USA-hoz, valamint Nagy-Britanniához fordult segítségért. A NATO Ukrajna mellett foglalt állást, az amerikai külügyminiszter igen szókimondóan ítélte el az oroszok fellépését.
  • Az EU felfüggesztheti a tárgyalásokat Oroszországgal a vízumkönnyítés témaköréről, az EU külügyminiszterei pedig "célzott intézkedéseket" léptetnének életbe Moszkva ellen.

Kimaradt?