Háromszék gazdasága jobban teljesít a valóságban, mint papíron

Torzítja Kovászna megye gazdasági mutatóit, hogy a legnagyobb háromszéki adófizető cégek Bukarestben kénytelenek adózni, ezáltal az adóbevételek 50 százaléka a fővárosban jelenik meg. Máshol jelenik meg azon cégek adóbevétele is, amelyeknek más megyékben vagy Bukarestben van a székhelye és alkalmazottai is máshol vannak regisztrálva.

A gazdasági mutatók torzulásához vezet az is, hogy egyes állami intézményeket, így a megyei pénzügyet régiós központokba vonták össze, mutatott rá Ambrus Attila. A megyei pénzügy vezetője emlékeztetett, hogy Háromszék az ország legkisebb megyéje, de adóbevételek tekintetében hét nagyobb megyét utasít maga mögé, tehát nem igaz az állítás, hogy eltartott lenne Kovászna megye.

Ambrus ugyanakkor emlékeztetett, jó adófizetők a háromszékiek, tavaly közel 7 százalékkal növelte bevételeit a megyei pénzügy. A lakosság és a vállalkozók az elmúlt esztendőben 647 millió lejt fizettek be adóként és társadalombiztosításként az államkasszába, ami közel 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban, derült ki a Kovászna megyei pénzügy elemzéséből.

Ezzel szemben 2013-ban tavalyelőtthöz képest 10 százalékkal csökkent a vállalkozók által befizetett profitadó aránya, de 8 százalékkal több jövedelemadót és 3 százalékkal több ÁFÁ-t gyűjtöttek be a közkasszába. Háromszéken az ÁFA befizetések teszik ki az állam bevételének 43 százalékát és a jövedelemadó jelenti a 41 százalékot. A Kovászna megyei pénzügynek tavaly közel 100 százalékban sikerült begyűjtenie az adókat, ami azt jelzi, hogy a háromszékiek lelkiismeretes adófizetők.

Az év végén a kinnlevőségek még 69 millió lejre rúgtak, de ez is csökkenőben van a tavalyelőtti évhez képest. A vállalkozóknak lehetőségük van az adósságaik átütemezését kérni, ezt tavaly 178 cégnek hagyták jóvá, ők 15 millió lejes adósságukat részletekben fizetik be a közkasszába.

Kapcsolódók

Kimaradt?