2,55 milliárd euró kár érte a romániai teherfuvarozókat tavaly a schengeni csatlakozás elmaradása miatt

2,55 milliárd euró kár érte tavaly a romániai teherfuvarozókat a schengeni csatlakozás elmaradása miatt – közölte hétfőn a közúti fuvarozók országos érdekvédelmi szervezete (UNTRR).

A szakmai szervezet becslései szerint 2023-ban nőttek a fuvarozók veszteségei, egy évvel korábban csak 2,41 milliárd lejt tettek ki.  Fotó: Pataky Lehel Zsolt

“A fuvarozók 8-16 órát várnak a határátlépésre Magyarország felé, a történelmi csúcs pedig 5 nap volt, néhány évvel ezelőtt” – idézi az economica.net Radu Dinescut, az UNTRR főtitkárát. Állítása szerint a határon való hosszú várakozási idő az egyik ok, ami miatt egyes befektetők Románia helyett Magyarországot választják.  

Ugyanakkor a nyugati határon még rózsás a helyzet, hiszen a román-bolgár határon 36 óra az átlagos várakozási idő, a román-moldáv határon 3-9 nap, a román-uktrán határon pedig 10-15 nap.

“2011. márciusában lett volna lehetőségünk első alkalommal csatlakozni a schengeni övezethez. A 2012 óta felhalmozott veszteségeink 19,1 milliárd eurót tesznek ki, ami egyenértékű a 2023-as romániai közúti teherfuvarozási piac teljes éves forgalmával” – mondta Radu Dinescu.      

Kapcsolódók

Kimaradt?