Közel 2.5 milliárd euró kárt okoz a fuvarozóknak a schnegeni csatlakozás késése

A Romániai Közúti Fuvarozók Országos Szövetségének (UNTRR) becslése szerint eddig 2,41 milliárd eurós veszteséget okozott az ágazatnak, hogy Románia a schengeni térségen kívül maradt.

Erről az UNTRR főtitkára, Radu Dinescu beszélt hétfőn egy bukaresti szakmai konferencián. Magyarázata szerint a fuvarozók költségeit 25-30 százalékkal növeli a várakozás a román-magyar hatátkelőknél.Fotó: Pixabay

Radu Dinescu beszélt arról is, hogy munkaerőhiánnyal küzdenek, és az ágazatnak nem tett jót a mobilitási csomag néven ismert uniós reform sem, amelynek célja jobb szociális és munkakörülményeket kívánnak teremteni a gépjárművezetőknek. Közlése szerint a hazai fuvarozási cégek 40 százaléka nem tudja teljesíteni azt az elvárást, hogy a kamionosok legtöbb nyolc hetet tölthetnek külföldön egyhuzamban. Ez a szabály szerinte hátrányba hozza a romániai vállalkozásokat a nyugat-európaiakkal szemben.

Radu Dinescu azt is elpanaszolta, hogy az ágazat karbonsemlegesítésére nem irányoz elő támogatásokat az országos helyreállítási terv és a környezetvédelmi minisztérium idei költségvetése sem. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) árának emelése pedig szerinte „az utolsó csepp volt a pohárban” a fuvarozók számára. Az UNTRR főtitkára ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a romániai közúti fuvarozási ágazat a hetedik helyen áll az Európai Unióban, és 2050-re a közúti áruforgalom megduplázása várható.

Kapcsolódók

Kimaradt?