Fenyegetés: külföldre helyezik át székhelyüket a fuvarozók, ha megadóztatják a sofőrök napidíját

Mintegy 15 százalékkal növeli a nemzetközi fuvarozással foglalkozó hazai vállalkozások tarifáit a sofőrök napidíjának megadóztatása – jelentette ki egy csütörtöki sajtótájékoztatón a gyulafehérvári Apulum Fuvarozói Szövetség elnöke, Dumitru Blaga.

A sajtótájékoztatón a közúti fuvarozási ágazat összesen hét munkáltatói szövetségének képviselői voltak jelen. Az ellen kívántak tiltakozni, hogy az Országos Adóhatóság (ANAF) visszamenőleg öt évre megadózza a vállalkozásaik alkalmazásában lévő hivatásos gépkocsivezetők napidíját.Illusztráció | Fotó: Közúti Fuvarozók Országos Szövetsége

Dumitru Blaga túlkapásnak minősítette az ANAF eljárását, ami szerinte csődbe taszítja az ágazatot. Közlése szerint van olyan cégvezető, akinek büntetőkamatokkal együtt, visszamenőleg kétmillió eurót kell befizetnie az államkasszába. „Komolyan azt gondolja valaki, hogy egy 12 kamiont üzemeltető vállalkozásnak van kétmillió eurója?” – tette fel a kérdést.

Dumitru Blaga leszögezte: az intézkedés arra kényszeríti a nemzetközi fuvarozással foglalkozó hazai vállalkozásokat, hogy 15 százalékkal megemeljék a díjszabásaikat. Ez azonban szerinte azzal járna, hogy többé nem rúgnának labdába a nemzetközi fuvarozás európai piacán, ahol nagyon nagy a verseny.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az Apulum Fuvarozói Szövetség elnöke figyelmeztetett: ha az ANAF nem tesz le a sofőrök napidíjának megadóztatásáról, az ágazatban tevékenykedő cégek kénytelenek lesznek külföldre költözni. „Nem akarjuk elhagyni az országot, de végső soron ez lesz a megoldás” – jelentette ki Blaga.

Kapcsolódók

Kimaradt?