Megoldást javasolnak a krónikus sofőrhiányra a fuvarozók

Reális fenyegetést jelent a hazai és a nemzetközi ellátóhálózatokra az egyre nagyobb sofőrhiány. A Romániai Közúti Szállítók Országos Szövetsége (UNTRR) csütörtökön közleményben figyelmeztetett arra, hogy az európai országok közül Romániát érinti leginkább a hivatásos teherautó-vezetők hiánya.

A helyzet orvoslása érdekében egyértelmű normatívákat szeretnének látni, hogy a kamionvezetéshez szükséges jogosítványt már 18 éves kortól meg lehessen szerezni, továbbá hogy az EU-s országokon kívülről érkező hivatásos sofőrök alkalmazását is támogassák.

Fotó: UNTTR

„Az elmúlt évben mintegy 71 ezer meghirdetett hivatásos sofőr állás maradt betöltetlen. Globális szinten a deficitet 2,6 millióra becsülik, miközben itthon a 15-24 éves fiatalok körében a munkanélküliségi arány tavaly szeptemberben 21,3 százalékos volt, messze meghaladva az uniós 14,5 százalékos átlagot” – ecseteli az UNTRR. A fuvarozók szervezete üdvözli azt, hogy az Európai Bizottság március elsején előterjesztett javaslataival korszerűsíteni akarja a járművezetői engedélyekre vonatkozó szabályokat, de egyértelmű direktívákat tartanának szükségesek annak érdekében, hogy csökkentsék a korhatárt a kamionsofőrökre vonatkozóan.

„Miközben az Európai Bizottság javaslata szerint a gépkocsivezetői engedélyt tapasztalt kísérővel már 17 éves kortól meg lehet szerezni, a C és CE kategóriás jogosítványt továbbra is csak 21 éves kortól lehet nemzetközi utakon használni. Csakis külön engedéllyel lehet 18-ra csökkenteni a korhatárt. Az UNTRR azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy kitétel nélkül csökkentse 18 évre a felkészült hivatásos sofőrök alsó korhatárát, úgy belföldi, mint nemzetközi szállítmányozáshoz” – olvasható a közleményben.

Kiemelték, Románia nemrég elfogadta azt a törvénytervezetet, amely alapján a C és a CE kategóriás jogosítványokat 21 év helyezett már 18 éves kortól meg lehet szerezni, azzal a feltétellel, hogy a pályázó rendelkezik szakmai alkalmassági bizonyítvánnyal. Románia mellett további tizenhét európai tagállamban is 18 évre csökkentették a korhatárt. „Az UNTRR szerint az EB direktívájának egyértelműen ki kell mondania, hogy 18 év az alsó korhatár a C és a CE kategóriájú jogosítványok megszerzéséhez, hogy ezáltal biztosítani lehessen annak összehangolt gyakorlatba ültetését európai szintén. Ez valós megoldást jelenthet a sofőrkrízisre” – vélik a fuvarozók.

Azonnali megoldásnak az unión kívüli országokból érkező sofőrök alkalmazásának elősegítését tartják. Az UNTRR javaslata szerint az EB-nek konkrét lépéseket kellene tennie annak érdekében, hogy ezen állampolgárok egyszerűbben kicserélhessék a jogosítványaikat és gyorsabban alkalmazni lehessen őket. Hangsúlyozták, hogy olyan tapasztalt gépjárművezetőkről van szó, akik bár nem uniós állampolgárok, olyan országból érkeznek, amelyek aláírták az közúti szállításra vonatkozó nemzetközi egyezményeket.

A hivatásos sofőrök hiánya korábban is téma volt. Két évvel ezelőtt az UNTRR már javasolta a külföldi, unión kívüli országból érkező hivatásos sofőrök alkalmazását, csakhogy akkor is a bürokratikus eljárást nehezményezték, hiszen ilyen esetekben a leszerződtetési folyamat akár 4-5 hónapig is elhúzódhat. Tavaly a fuvarozói patronátusok is panaszkodtak a munkaerőhiányra, mert bár a fizetések Romániában is megemelkedtek, továbbra is sok romániai kamionsofőr vállal inkább külföldön munkát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?