Szigorúbb szabályokat vezetne be az EU az idős sofőrökre vonatkozóan

Új szabályokat vezetne be az Európai Unió a jogosítvánnyal rendelkezők számára. A jövőben szigorúbb büntetéseket kapnak majd az agresszíven vezető járművezetők, a 70 éven felüli sofőrökre pedig speciális szabályok lesznek érvényesek – írja a Digi24 portál.

Fotó forrása: Román Rendőrség

Az EU módosítaná a vezetői engedélyekre vonatkozó szabályokat és többek között bevezetné a digitális jogosítványt, amelyet online is megújíthatnának a sofőrök, ugyanakkor a jelenlegi 10 év helyett 15 évig lenne érvényes. A 70 év fölötti sofőröknek ötévente kellene megújítaniuk vezetői engedélyüket, ezáltal gyakrabban kellene részt venniük orvosi vizsgálatokon, hogy kiderüljön, alkalmasak-e még a vezetésre.

Becslések szerint Romániában a 70 év fölöttiek közel fele rendelkezik jogosítvánnyal. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az idősödéssel romlanak a vezetői képességek, ez pedig komoly gondot okozhat.

Az elmúlt évben közel 21 ezer ember vesztette életét közúti balesetekben az Európai Unióban, továbbra is Románia a listavezető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?