Daea: évente 3 milliárd euró érkezik az EU-tól a mezőgazdasági szektor számára

Évente mintegy 3 milliárd eurót kap a romániai mezőgazdasági ágazat az Európai Unió költségvetéséből – jelentette ki csütörtökön Botoşani-ban Petre Daea.

A mezőgazdasági miniszter a 2023–2027-es időszakra szóló országos stratégiai terv keretében elérhető finanszírozási lehetőségeket ismertette az észak-romániai városban. Mint mondta, az uniós alapokra nagy szükség van, mert meghatározó módon hozzájárulnak a gazdák pénzügyi szükségleteinek fedezéséhez.

Fotó: presidency.ro

Románia évente mintegy 3 milliárd eurót kap az EU-tól erre a célra, és az idei év elején, február 4-éig már csaknem 1,6 milliárd euró érkezett az országba a mezőgazdaság számára – jelentette ki Daea.

Románia 2023-2027-es időszakra szóló országos stratégiai tervét tavaly december 7-én hagyta jóvá az Európai Bizottság. A terv révén összesen 15,83 milliárd euróhoz juthat hozzá a mezőgazdasági ágazat és a gazdák. Utóbbiak május 15-éig nyújthatják be az egységes agrártámogatási kérelmeket. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) kirendeltségeinél március 1-jén, szerdán kezdték el fogadni a kérelmeket, az első nap 1141 igénylést jegyeztek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?