Tervezet: halálos balesetet okozó személy csak öt évvel a büntetés letöltése után sofőrvizsgázhat

A szenátus már elfogadta a törvénytervezetet, melyet a képviselőháznak is meg kell szavaznia.

Törvénytervezetet fogadott el hétfőn a szenátus, amelynek értelmében az a személy, akit az áldozat halálát okozó közlekedési szabálysértés miatt elítéltek, csak a büntetés letöltésétől számított öt év elteltével teheti le újból a járművezetői vizsgát.

A tervezetet első törvényhozási fórumként hagyta jóvá a szenátus, a döntő fórum ebben a kérdésben a képviselőház.Fotó: Román Rendőrség

Robert Cazanciuc szociáldemokrata szenátor arról számolt be, hogy a 106 szavazatból 105 támogatta a javaslatot. „Tízszeresére nő a járművezetéstől való eltiltás időtartama azok számára, akik ittasan, kábítószer hatása alatt vagy jogosítvány nélkül ülnek volán mögé, és embereket ölnek meg az utakon” – olvasható a szenátor Facebook-bejegyzésében. Cazanciuc emlékeztet, hogy Románia továbbra is vezeti a negatív rangsort Európában a halálos áldozatokat követelő közúti balesetek számának tekintetében.

A módosítás értelmében az áldozat halálát okozó közlekedési szabálysértés miatt elítélt személy csak a börtönbüntetés letöltésétől vagy a bíróság által meghatározott próbaidő leteltétől számított öt év elteltével teheti le újból a járművezetői vizsgát.

A törvénytervezetben az is szerepel, hogy a megengedett sebesség több mint 100 km/h-val való túllépése a járművezetői engedély 180 napos felfüggesztésével büntetendő. Amennyiben hat hónapon belül az illető ismét 100 km/h-val túllépi a sebességkorlátot, a járművezetői engedély felfüggesztésének 180 napos időtartama automatikusan további 30 nappal hosszabbodik meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?