A republikánusok belementek az adósságlimit emelésébe

Az amerikai képviselőházi republikánusok beleegyeztek abba, hogy nem akadályozzák az adósságlimit megemelését - jelentette be kedden John Boehner, az amerikai szövetségi alsóház republikánus elnöke.

A republikánus többségű képviselőház kedd este megszavazta az adósságplafon több mint egy évre történő, 2015 márciusáig szóló megemelését. A demokraták által uralt szenátus várhatóan szerdán szavaz majd  - írja az MTI. Boehner bejelentése szakítást jelent a republikánusoknak a pénzügyi kérdésekben az elmúlt három év során folytatott, konfrontatív taktikájával, amely októberben a szövetségi kormányzat 16 napig tartó részleges megbénulásához vezetett.

A beleegyezést azt követően jelentette be a házelnök, hogy párttársai körében megbukott a terve, miszerint a 17 ezer milliárd dolláros adósságlimit megemelését a katonai nyugdíjak tervezett csökkentésének visszavonásához kellene kötni. A republikánusok döntése nyomán a kérdés nem kerül ismét terítékre a novemberben megtartandó "félidős" kongresszusi választásokig.

John Boehner közölte, hogy a képviselőházi republikánusok csak minimális számú szavazattal fogják támogatni a demokratákat az adósságplafon megemelésében. A házelnök ismételten Barack Obama elnököt hibáztatta azért, hogy a kérdésben elmaradtak a tárgyalások.

Kimaradt?