Mikrórégiónként változik majd Háromszéken a földadó összege

Háromszéken idén mikro-régiónként szabják meg a magánszemélyek mezőgazdasági területeinek adóalapját, tájékoztatott Könczei Csaba. A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője emlékeztetett, hogy a kormány tavaly vetett ki adót azokra a mezőgazdasággal foglalkozó magánszemélyekre, de míg 2013-ban országosan egyforma jövedelemnormákat állapítottak meg minden terményre, idéntől ezeket a jövedelemalapokat a területi mezőgazdasági igazgatóságok és a megyei pénzügyi igazgatóságok közösen fogják meghatározni.

Könczei Csaba szerint már több ízben is tárgyaltak erről a pénzüggyel, és az a megoldás körvonalazódik, hogy Háromszéken mikro-régiónként - az öt város és vonzáskörzete – differenciált adóalapot szabnak meg. A mezőgazdasági szakember szerint a tavaly országosan egységes jövedelemnormák Székelyföldön, például a gabona vagy krumpli-termesztők számára is túlzottan nagyok voltak.

„Idén szeretnénk reális, szakmai alapon kiszámított adóalapokat meghatározni minden mezőgazdasági kultúra számára” - mondta Köncze Csaba, aki szerint erre a legjobb módszer ha mikro-régiónként differenciáltan számolják ki azt, mert például a gyengébb mezőgazdasági potenciállal rendelkező baróti vagy bodzavidéki gazdák soha nem tud akkor átlagtermést elérni földjein, mint a kézdivásárhelyi vagy Sepsiszentgyörgy környéki gazdák.

A magánszemélyek adóját a megművelt terület nagysága szerint határozzák meg, de továbbra is adómentesnek minősül, ha kultúránként nem nagyobb a megművelt terület, mint két hektár, kerti növények esetében az adómentesség fél hektárig érvényes. Az érintetteknek május 25-ig kell adóbevallásukat leadják a helyi adóhivatalhoz, majd a pénzügy a jövedelemnormák alapján kiszámolja és kirója a fizetendő adót. A kiszabott összeget két egyenlő részletben kell befizetni: október 15-ig illetve a második részletet december 5-ig, mondta Könczei Csaba. Hozzátette: a háromszéki gazdák adóbefizetési hajlandóság tekintetében tavaly az országos élmezőnybe tartoztak. Összesen 2800-an tettek le adóbevallást. „A gazdák adóznának, csak az adóalap legyen meghatározva normális elfogadható szinten” - mutatott rá a szakember. Hozzátette: a mezőgazdaságban három féle adótípus létezik: egyrészt területadót kell fizetni az önkormányzatokhoz a tulajdonban lévő mezőgazdasági földek után. A másik adótípust a bérbe (árendába) adott földekből származó jövedelem után számítják, ez 16 százalékos, a harmadik pedig a tavaly bevezetett adótípus, vagyis a magángazdák profitadója, ami ugyancsak 16 százalékos, illetve 5,5 százalékot kell még kifizetni társadalom- és betegbiztosításként.

 

Kimaradt?