„2016 óta mindannyian jobban élünk annál, amit megengedhetnénk magunknak”

A BNR alelnöke leszedte a keresztvizet a mindenkori román kormányok gazdaságpolitikájáról, de kiosztotta azokat is, akik szerint kell adót fizetni, de pont ők ne fizessenek.

Keményen bírálta az elmúlt másfél évtizedben a hazai kormányok által folytatott gazdaságpolitikát Valentin Lazea, a Román Nemzeti Bank (BNR) alelnöke egy konferencián. „Az utóbbi 18 évből 9-ben Románia költségvetési hiánya túllépte a maastrichti szerződésben szereplő 3 százalékot. Tehát az idő felerészében nem voltunk rendben. Ha összehasonlítjuk magunkat Csehországgal, Magyarországgal és Lengyelországgal, azt látjuk, hogy 18 évből 10-ben nekünk volt a legnagyobb deficitünk” – idézi Lazeát az economica.net.Fotó: Pixabay

A szakember a bukaresti kormányokat azokhoz a sofőrökhöz hasonlította, akik akkor nyomják a gázt, amikor az autó ereszkedik lefelé a lejtőn, ezért aztán az emelkedőben, amikor gyorsítani kellene, kénytelenek fékezni. Ennek a következménye, hogy amikor válsághelyzet áll elő, Romániának nincs mozgástere.

Emlékeztetett rá, hogy míg a másik három említett országban a GDP 35-36 százaléka folyik be az államkasszába adó formájában, addig nálunk csak 27-28 százalék. Ennek az oka nem csak az adócsalásban keresendő, hangsúlyozta.

„Nálunk az adócsalás mellett rengeteg ágazatban, rengeteg szakma számára törvényes adóoptimizálás van, célzott törvényekkel. A kormány alig kezdte meg ennek a optimizációnak a felszínét kapargatni, s máris micsoda jajgatás és óbégatás támadt” – mondja Lazea. Véleménye szerint illúzió, hogy az elkövetkező években csökkenteni lehetne az állami kiadásokat, mivel négy olyan terület van, ami rengeteg pénzt fog elvinni: a hadsereg fejlesztése, az energetikai átállás, a környezetvédelem és a nyugdíjasok, a lakosság elöregedése miatt.

„Nem akarunk elismerni egy nagyon egyértelmű dolgot: 2016 óta Románia teljes lakossága jobban él annál, amit megengedhetne magának. Mert ezt jelenti, hogy kölcsönökből élsz, hogy növeled a deficitedet” – jelentette ki a BNR alelnöke.

Véleménye szerint erre a helyzetre van megoldás, az azonban sokaknak fájni fog. „Nem létezik fájdalommentes adóügyi szigorítás. Egyesek vagy mások ordítani fognak. Hány ember a haszonélvezője ezeknek az adóoptimizálásoknak? Nagyon sokan, azok, akik nem fizetnek egészségbiztosítási hozzájárulást, akik egyéni vállalkozók, akinek mikrovállalatuk vagy ördög tudja mijük van. Mindezek torkuk szakadtából fognak üvölteni. De van Dăianu úrnak (a Költségvetési Tanács elnöke – szerk. megj.) egy mondása: tényleg nem értjük meg, hogy nem lehet, hogy senki se fizessen? Adott pillanatban mindannyiunknak fizetnünk kell majd” – mondja Lazea, hozzátéve, hogy ez a magánvéleménye, nem pedig a BNR hivatalos álláspontja.   

Kapcsolódók

Kimaradt?