2008 óta nem látott magasságokban jár a kőolaj ára

Egy hónap alatt közel 40 százalékkal drágult az olaj világpiaci ára.

139 dollárra ugrott fel a Brent-olaj hordónkénti ára arra a hírre reagálva, hogy az USA az európai szövetségeseivel egyeztet az orosz kőolaj esetleges embargójáról. „Nagyon aktív megbeszélést folytatunk az európai partnereinkkel az orosz kőolajnak az országainkba irányuló importjának megtiltásáról, természetesen a folyamatos globális ellátás fenntartása mellet” – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyi államtitkár.További drágulás várható a világpiacon | Fotó: Pixabay

Az aktuális kereskedési árakat pár perces késéssel közlő oilprice.com portál szerint a rekordár szerencsére nem volt tartós, március 7-én délelőtt már csak kevéssel haladta meg az ár a 128 dollárt.

Kanada már korábban bejelentette, nem vásárol több orosz kőolajat. Ugyanakkor nem valószínű, hogy az Európai Unió hajlandó lenne az embargóra, az orosz energiahordozóktól nagyban függő Németország már közölte, hogy nem támogatja ezt a szankciót.

A Bank of  America elemzői szerint, amennyiben mégis sikerül életbe léptetni az orosz kőolaj elleni embergót, az napi 5 millió hordós hiányt eredményezhet a világpiacon. Ekkora hiány a kínálati oldalon nagyon megdobhatja az olaj árát, a szakemberek a hordónkénti 200 dolláros árat sem tartják elképzelhetetlennek. Természetesen létezik ennél kedvezőbb forgatókönyv is, amennyiben a fő olajexportőröket tömörítő OPEC hajlandó volna számottevő mértékben növelni a kitermelést.

Az oilprice.com adatai szerint február 8-án 92 dollár körüli áron kereskedtek a Brent-olajjal, aminél a jelenlegi árszint közel 40 százalékkal magasabb.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?