ANL: szinte nulla az Első Otthon gazdaságra gyakorolt hatása

Szinte a nullával egyenlő az Első Otthon kormányprogram gazdasági hatása – közölte csütörtökön az Országos Lakásügynökség (ANL) vezérigazgatója. Dumitru Nancu szerint a kormányprogram segítségével megvásárolt lakásoknak alig 5-6 százaléka újépítésű ingatlan, így nem vált be a kormány azon számítása, hogy a kedvezményes kamattámogatású lakásvásárlás ösztönözni fogja a lakásépítést.

Az ANL vezetője szerint ez alapján elmondható, hogy az államnak inkább az építkezéseket kellene támogatnia.

Az ANL adatai szerint az Első Otthon programmal megközelítőleg 97 ezer lakást vásároltak meg. Ennek azonban elenyésző része – alig 5-6 százalék – az újonnan épített ingatlan, többnyire a még 1990 előtt épült lakásokra kötöttek vásárlási szerződéseket.

A programban részt vevő bankoktól legfennebb 60 000 euró értékű lakáshitelt kérhetnek azok, akik nem rendelkeznek lakással, ugyanakkor folyamatban lévő jelzáloghitel sincs nevükön, és rendelkeznek az ötszázalékos önrésszel, valamint a feltételeknek megfelelő jövedelemmel. Ezekre a kölcsönökre az állam vállal garanciát. Ennek a garanciaalapnak az összegét a kormány egymilliárd lejjel emelte meg, az összegből 300 milliót az ANL építtette lakások vásárlására igényelt kölcsönökre fordítanak. Az ANL szerint ez azért előnyös, mert az így megvásárolt lakásokból kapott összegeket újabb ingatlanok építésére fordíthatják.

Az országos lakásügynökség jelenleg négy városban folytat építkezéseket, Brassó és Temesvár mellett Gyulafehérváron és Bukarestben összesen 1200 lakást építenek. Ezen kívül 2500-ra rúg azon építés alatt álló lakások száma melyet bérbeadásra szánnak.

Az ANL eddig 320 lakást értékesített az Első Otthon kormányprogram segítségével. Az ügynökség eddig összesen 34 ezer otthont építtetett országszerte.

Kimaradt?