Háromszáz kilogramm székely búza a magyarok kenyerében

Idén ismét megszervezték a Magyarok Kenyere programot, amelynek célja, hogy a nemzeti összetartozás méltó jelképeként az augusztus 20-i ünnepségek középpontja legyen – tájékoztatott szerdán Hargita Megye Tanácsa.

A program lényege ugyanaz, mint a korábbi években volt: valamennyi magyarországi megyéből, az ország megyei jogú városaiból, valamint a környező országok magyarlakta területeiről, a régi magyar megyeszékhelyekről felajánlott búzát Pécsre szállították. A búza egy részét az Összeöntés ünnepe alkalmából a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban jelképesen megőrölték augusztus 17-én, szombaton.

Idén mintegy 100 tonna búza gyűlt össze, a gabonát 370 magánszemély és szervezet ajánlotta fel magyarországi és Kárpát-medencei magyarlakta területekről, többek között Hargita megyéből is.  Az összeőrölt lisztből Oroszhegyről érkező kovász hozzáadásával Pécsváradon sütötték meg a nemzet kenyerét és azt az ötezer kis cipót, amelyet jótékony céllal osztottak szét a nemzeti ünnepen Pécsett.

Hargita Megye Tanácsa ezúton köszönetét fejezi ki a Dakó Impex Kft-nek, a Burgabotek Mezőgazdasági Társulásnak, a Nyerges Mezőgazdasági Társulásnak, a Harmopan Rt-nek, valamint a csíkszentkirályi és a csíkszeredai Agromec Mezőgazdasági Részvénytársaságnak, hogy a Hargita megyéből Mohácsra, majd onnan Pécsre érkező 300 kilogramm búzát a rendelkezésére bocsátotta. A megőrölt liszt nagy része a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz kerül, és amellyel az gyermekeknek biztosíthatják az éves kenyérszükségletét.

Kimaradt?