Tarlóégetők, figyelem: nemcsak büntetés jár, de támogatásmegvonás is

Tilos tarlót, szénát, kórót, szalmát, kukoricacsutkát, napraforgószárat és hasonlókat égetni. Az APIA a környezetőrséggel és a katasztrófavédelemmel együtt ellenőriz, és büntet. A területalapú támogatás is elúszhat – írta a 7hatar.ro szerdán.

Közleményben emlékezteti a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) a különböző uniós támogatásban részesülőket, hogy kötelesek betartani a jó agrárgazdasági és környezetvédelmi feltételeket, amely többek között megtiltja a szántóföldek tarlójának és az ott található növényi maradékok, valamint az állandó rétek növényzete elégetését. A kitűzött cél a talaj szerves anyagainak megtartása, a tarló, illetve az állandó rét természetes tulajdonságainak védelméhez szükséges minimális intézkedések meghozatala.

Mindazok, akik szántóföldi gazdálkodással foglalkoznak, beleértve az ideiglenes réteken való gazdálkodást is, nem szabad, hogy elégessék a tarlót és/vagy a kultúrák betakarítása után található növényi maradékokat (gabonafélék szalmáját, a krumpli és más növények szárát, kukoricacsutkát, napraforgó vagy repce szárát stb.), valamint az ideiglenes réteken a kaszálás után maradt füvet. Ugyancsak tilos az állandó réteken a növényzet és a kaszálás után maradt fű elégetése.

Az agrárgazdasági hatóságok a Környezetőrség és a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségével együttműködve ellenőrzik a fenti rendelkezéseknek a betartását, és amennyiben kihágást észlelnek, büntetést róhatnak, ki amelynek értékét az APIA levonja a járandó támogatások összegéből.

Kimaradt?