Elkészült a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázvezeték első romániai szakasza

Csaknem egyéves késéssel elkészült Romániában a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázfolyosó első, 497 kilométeres szakasza – közölte csütörtökön a Hotnews.ro hírportál a kormányfőtitkárság illetékes tisztségviselőjének bejelentésére hivatkozva.

Lucian Rusu államtitkár egy üzleti konferencián számolt be arról, hogy átvették a három gáznyomás-szabályozó állomást, és néhány napja befejeződött az ezeket összekötő gázvezeték lefektetése is. 

A Hotnews felidézte, hogy a BRUA-projekt első romániai szakaszában a dél-romániai Podisortól a bánsági Temesrékásig (Recas) épült meg a vezeték, amely lap szerint egyelőre „sehonnan” vezet „sehova”, vagyis további munkálatokra lesz szükség ahhoz, hogy Magyarországgal, vagy akár Szerbiával megteremtse az összeköttetést.

A román gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz csaknem félmilliárd eurós beruházása több mint harmadának (180 millió euró) költségeit az Európai Unió fedezte. A Transgaz kötelezettséget vállalt arra, hogy évi legalább 1,75 milliárd köbméter gáz exportját teszi lehetővé Magyarország és évi 3,7 milliárd köbmétert Bulgária felé.

A BRUA-gázvezeték fontos szerepet játszhat a kitermelésre váró fekete-tengeri földgáz európai értékesítésében. 2018-ban magyar vállalatok kötötték le a román-magyar gázhálózatot összekötő interkonnektor tervezett teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres kapacitását.

A Fekete-tenger romániai kontinentális talapzatában rejlő – mintegy 42-84 milliárd köbméterre becsült – gázmennyiséget az amerikai ExxonMobil és osztrák OMV tervezte felszínre hozni, de a kitermelés nem kezdődött meg, mert a befektetők elégedetlenek azokkal a feltételekkel, amelyeket a román törvényhozás két éve megszabott számukra. Ilyen körülmények között a magyar vállalatok sem erősítették meg vásárlási elkötelezettségüket.

Virgil Popescu gazdasági miniszter cáfolta, hogy a BRUA-vezeték fölöslegessé vált volna, szerinte ugyanis az elsősorban az azeri földgáz, illetve az amerikai és a katari cseppfolyósított gáznak a görög kikötőkből való szállítása érdekében épül.

A BRUA-folyosó romániai vezetékét a projekt második, 2022-re tervezett fázisában építenék tovább – 68,8 millió euróra becsült költségvetésből – Temesrékástól az ötven kilométernyire lévő Arad megyei újpanádi (Horia) gázelosztó pontig. Ekkora tervezik azt is, hogy a magyar-román kapcsolódási pont kapacitását évi 4,4 milliárd köbméterre bővítik.

Kapcsolódók

Kimaradt?