Nem gyengített Románia besorolásán a Fitch Ratings

Fitch Ratings péntek éjjel változatlan negatív kilátással megerősítette Románia "BBB mínusz", vagyis még épphogy befektetői ajánlású szuverén besorolását.

A Fitch hangsúlyozta: az osztályzat negatív kilátása az elmúlt évek pro-ciklikus szakpolitikai irányvonala miatt gyengülő közfinanszírozási mérőszámokat és a koronavírus-járvány gazdasági és költségvetési hatásait tükrözi.

A román adósosztályzat megerősítéséhez fűzött elemzésében a Fitch Ratings kiemelte: várakozása szerint a hazai össztermékhez mért román államháztartási hiány az idei év végére minden eddiginél magasabbra, 9,5 százalékra emelkedik.

 A Fitch azzal számol, hogy ebben a környezetben a GDP-arányos államadósság-ráta a tavalyi 35,3 százalékról az idén 45,9 százalékra, 2022-ig 50,7 százalékra duzzad. A cég megjegyzi ugyanakkor, hogy ez még mindig alacsonyabb adósságszint lesz a "BBB" sávban nyilvántartott szuverén adósok mediánértékénél, amely jelenleg 52,7 százalék.

Mindemellett a 2019-2022 közötti időszakra várt államadósság-pálya jobb, mint a 2008-2011 közötti pénzügyi válság idején mért 22 százalékpontos emelkedés - áll a Fitch Ratings előrejelzésében.

Kapcsolódók

Kimaradt?