Egy hónap alatt több millió eurót kaszáltak a kórházak a koronavírus-tesztekből

Eddig körülbelül 192 ezer koronavírus-tesztet végeztek el kérésre a magán és az állami kórházak  - tájékoztat a Ziarul Financiar. A szám nem tartalmazza azokat a teszteket, amelyeket ingyen végeztek el, azaz amelyeknek költségeit az állam állja.

A gazdasági lap július 23-tól számolta össze a kérésre végzett tesztek számát, ettől a dátumtól tette nyilvánossá a Stratégiai Kommunikációs Csoport a szóban forgó információt. Eszerint volt olyan nap, amikor a kérésre végzett tesztek száma egy nap alatt elérte a 9700-at. 

Egy PCR teszt magánkórházaknál, klinikáknál 300 és 450 lej között mozog, az állami intézményeknél pedig 200 és 300 lej között. A Ziarul Financiar számításai szerint július 23 óta körülbelül 57,7 millió lej, azaz 12 millió euró értékben végeztek el kérésre koronavírus-tesztet. 

A teszt abban az esetben ingyenes, ha valakinél már megjelentek a tünetek, vagy olyan személlyel érintkezett, aki már bizonyítottan beteg. Az egészégügyi minisztérium ebben az esetben 200 lej értékben téríti meg a szóban forgó tesztek költségeit. A szaktárca eddig 124 millió lejt fordított erre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?