Egyesületet hoznak létre a székelyföldi zöldség- és gyümölcstermelők

Egyesületet hoznak létre a Hargita megyében zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó családi vállalkozások. Cél a helyi termelők életképességének növelése, a helyi termékek népszerűsítése, a szakmai együttműködés szorgalmazása. A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete csütörtökön szervezett beszélgetést a témában. A résztvevő termelők megállapodtak egy egyesület létrehozásában, valamint előrevetítették egy gazdasági társulás megalapítását is.

Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke hozzászólásában kiemelte: egyesületük több mint 160 szakmai partnerszervezettel működik együtt a három székelyföldi megyében. Az elnök szerint fontos volna egy olyan érdekvédelmi szervezet létrehozása, amely összefogná és képviselné a csíki medence zöldség- és gyümölcstermelőit.

Erősíteni a helyi termékek jelenlétét

Becze István a Maszol érdeklődésére elmondta: a nagyáruházak polcai javarészt külföldi zöldséggel, illetve gyümölccsel vannak tele, ugyanígy a helyi piacokon más vidékről érkező termelők kínálják a portékáikat, holott a most elérhető technológiákkal, fóliaházakkal a székelyföldi térségben is előállíthatók megfelelő minőségű termékek.

„Kollégáimmal felmértük, milyen termelők vannak a térségben. Közzétettünk egy promóciós filmet is, amelynek segítségével igyekeztünk az értékesítési helyzetüket javítani. Azt gondoljuk, a csíki zöldségtermesztők nem egymás konkurensei, összefogva, közösen erős ágazatot tudunk létrehozni” – emelte ki Becze István. A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete szeretné segíteni a zöldség-, gyümölcstermesztésbe fogó vállalkozókat: szakmai tudással, technikai háttérrel, promóciós felületekkel járulnának hozzá megerősödésükhöz.

A zöldségtermelők mellett a régió gyümölcstermelőire is figyelmet kívánnak fordítani – emelte ki a szakember, hiszen alma- és bogyósgyümölcs-ültetvények is jelen vannak a térségben. „Felvetődött a szövetkezet megalapításának is az ötlete. Első lépésként egy egyesületet fogunk bejegyezni mint érdekvédelem, mint a termelőket összefogó platform, a következő lépés egy olyan gazdasági egység létrehozása, amely akár a raktározást, akár a feldolgozás részét fel tudná vállalni az ágazatnak”  - mondta el Becze István, aki kiemelte: az elképzelések jól illeszkednek a gazdaszervezetek által indított biotermelést erősítő projektjéhez.

Dísznövények helyett palánták

A beszélgetés társszervezője egy felcsíki kertészeti vállalkozás volt. Tulajdonosa, János Ferdinánd kiemelte: a korábban főleg dísznövényekkel foglalkozó cég a koronavírus-járvány következtében visszaeső kereslet miatt tulajdonképpen kényszerűségből fordult a haszonnövények, kerti zöldségek palántáinak kinevelése felé. A cégvezető rámutatott, hogy a környékről számos munkavállaló megfordul a különböző nyugat-európai kertészetekben szezonmunkásként, ám az ott szerzett tudást, tapasztalatot félnek itthon kamatoztatni, holott egy kisebb fóliaház is képes jelentős pluszjövedelemhez juttatni egy családot.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a zöldség- és gyümölcstermesztés új lehetőséget jelent a csíki térség lakosságának. Az elöljáró elmondta: az elmúlt tíz évben több olyan gazdasági társulás létrejötténél segédkezett a megyei tanács, amelyek eredményesen működnek.

Borboly Csaba a társulások létrehozásának fontossága kapcsán kihangsúlyozta: egész Hargita megye tekintetében fontos volna, hogy az élelmiszerellátás terén nagyobb projektek induljanak el. „Abban bízunk, hogy az egészséges, helyi termék az összefogás eredményeként ott lehet az asztalunkon. Hisszük azt, hogy a szakmai tapasztalat, a megfelelő technikai eszközök beszerzése és az értékesítés megfelelő megszervezése együtt könnyebben sikerülhet” – fogalmazott a megyei vezető egy esetleges társulás létrehozásának jelentőségével kapcsolatosan.

(Borítókép: Garden Proiect Kft. Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?