Beadvány: a rezsiköltség kifizetésénél ne számoljanak banki illetéket

Hivatalos átirattal fordult a bankokhoz a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, amelyben azt kéri, hogy a közköltségek banki utalása esetében engedjék el a kezelési költséget. Az önkormányzat azzal érvel, hogy a koronavírus-járvány idején előnyben kellene részesíteni a bankkártyás vagy az online fizetési módszereket a készpénzzel való érintkezés elkerülése érdekében.

„Ebben a rendkívüli helyzetben mérlegeljék a jutalékok levonásának megszüntetését minden olyan esetben, amikor a sepsiszentgyörgyi lakosok online átutalással fizetik ki a közköltséget a lakótársulások felé”- olvasható az átiratban. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a lakótársulásokat is arra kéri, hogy a lakók és saját biztonságuk és a sorban állás elkerülése érdekében szorgalmazzák a közköltségek kártyás vagy online fizetését.

Nem alkalmazható a kihelyezendő kézfertőtlenítőre vonatkozó rendelet

Nagy fejtörést okozott a polgármesterek számára a szükségállapotra vonatkozó katonai rendelet azon előírása, miszerint a tömbházak bejárataihoz kézfertőtlenítőket kellene hogy kihelyezzenek. Gond az, hogy nincs, ahonnan megvásárolják a szükséges készülékeket és a fertőtlenítő anyagokat. 

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád a sajtónak elmondta: a municípiumok szövetsége közös állásfoglalást készít elő, amelyben rámutatnak, hogy lehetetlen a katonai rendelet kivitelezése, mert nincs a piacon elég kézfertőtlenítő berendezés és fertőtlenítő szer.  A háromszéki városok polgármesterei mind ezzel a problémával szembesültek. Településeiken próbálják önerőből vagy szakcégek bevonásával megoldani a közterek, lépcsőházak fertőtlenítését, de képtelenek minden lépcsőházhoz kézfertőtlenítőt elhelyezni.

Mint arról beszámoltunk, Sepsiszentgyörgyön már a szükségállapot első napjaiban bezárták a játszótereket, rendszeresen mossák az utakat és járdákat, fertőtlenítik a köztéri bútorzatot. Kézdivásárhelyen ezekben a napokban fertőtlenítik a lépcsőházakat. Kovásznán eddig a közterületeket fertőtlenítették és keresik a megoldást a több mint száz lépcsőház fertőtlenítésére is. Baróton pedig önerőből oldják meg a 68 lépcsőház fertőtlenítését.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?