Forr a hangulat a különnyugdíjak eltörléséről szóló képviselőházi szavazás előtt

FRISSÍTVE: Nagy várakozások előzik meg a szerdai képviselőházi szavazást a különnyugdíjak eltörléséről. A politikusok képmutatással vádolják egymást, az érintettek tiltakoznak. 

A képviselőház munkaügyi bizottsága kedvezően kedden véleményezte a különnyugdíjak eltörléséről szóló tervezetet. Az intézkedés alól kivételt képeznek a katonák és a belügyi struktúrák volt alkalmazottjainak folyósított speciális nyugdíjak. A bizottság elnöke, a szociáldemokrata párti Adrian Solomon javaslatára elfogadott a testület egy olyan indítványt is, amely szerint megszüntetnék a sportolók és művészek életjáradékát.

A tervezetről szerdán döntő házként szavaz a képviselőház. Az ülés kezdésének időpontjában, 10 órakor a törvényszéki jegyzők kivonulni készülnek a hazai bíróságok, ügyészségek elé, megbénítva az igazságszolgáltatás működését, így tiltakoznak a tervezet ellen. Szakszervezetük sérelmezi, hogy velük senki nem konzultált a különnyugdíjuk eltörléséről.

Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész közölte: abban reménykedik, hogy a bírák és ügyészek különnyugdíját nem törlik el . "Valóban nem normális, hogy a nyugdíj összege meghaladja a munkavállaló fizetését. Ezt a rendellenességet valóban ki kell küszöbölni. Amúgy, ami különnyugdíjak megszüntetését illeti - mi nem értünk egyet ezzel "- mondta szerdán a vádhatóság vezetője, amikor megérkezett a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) székhelyére.

A tervezet a diplomaták különnyugdíját is érinti. Bogdan Aurescu külügyminiszter kedd este erről azt nyilatkozta a Digi 24 televízióban, hogy ez egy olyan munka amely "sok személyes áldozatot igényel, és kiemelkedő javadalmazást érdemel, mind aktív, mind nyugdíjas korban".

A speciális nyugdíjakat a központi költségvetésből fizetik, nem az alkalmazott társadalombiztosítási hozzájárulásai alapján számolják ki, és nem a nyugdíjkasszát terhelik. Az összeget azok a közintézmények foglalják bele a költségvetésükbe, amelyek számára a jelenlegi törvény lehetővé teszi, hogy az öregségi nyugdíjon felüli juttatást biztosítsanak a nyugdíjba vonult alkalmazottaiknak. Akadnak például olyan bírák és ügyészek, akiknek így a havi nyugdíja meghaladja a 20 ezer lejt. A tervezet keddi megszavazása mintegy 185 ezer személyt érint, és 7 milliárd lejes megtakarítást jelentene a költségvetésnek.

Miniszterként támogatom azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormányom javasol. Karrierdiplomataként elmondhatom, hogy ez egy nehéz szakma (...), amely sok lemondással jár"- mondta Aurescu. Rámutatott: jelenleg a diplomáciai nyugdíjak kedvezményezettjeinek száma körülbelül 845, és egy ilyen nyugdíj átlagosan 5500 lej.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerint a bizottságban elfogadott tervezet ebben a formában támadható. Dan Barna, az USR elnöke elmondta, pártja támogatja a különnyugdíjakat eltörlő jogszabályt, de nagy a valószínűsége annak, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) megtámadja az alkotmánybíróságon a törvényt.

A pártelnök szerint a tervezet mindenképpen előrelépést jelent, de sebezhető, mert „van egy jogalkotási keret, amelyen a bírák és ügyészek különleges nyugdíjain alapul”, és emiatt valószínűleg megtámadják az alkotmánybíróságon. Az USR álláspontja szerint nem eltörölni kellene a bírák különnyugdíját, hanem felső határt szabni annak. Barna meglátása szerint a PSD azért keverte össze a nyugdíjakat az életjáradékokkal, hogy "az egész folyamatot nevetségessé tegye". Cristian Seidler képviselő szerint a PSD "képmutató módon" olyan törvényt alkotott, hogy az megtámadható legyen az alkotmánybíróságon.

Korábban Csép Andrea, a képviselőház munkaügyi bizottságának titkára a Maszolnak elmondta: az RMDSZ javaslata az, hogy az összes speciális nyugdíjat töröljék el, vagyis a bíráktól az államelnökig mindenkinek szűnjön meg ez a külön jogosultsága. "Tehát amikor öregségi nyugdíjba mennek, mindenki megkapja majd a befizetett járulékok alapján kiszámított nyugdíjat” – jelentette ki.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) „határozottan” ellenzi a művészek és sportolók életjáradékának eltörlését, valamint más kategóriák pluszjárandóságainak megszüntetését - szögezi le a PSD kedd esti közleménye, amely rámutat: Adrian Solomon képviselőnek nem volt felhatalmazása a párt részről, hogy erre vonatkozó javaslatokat nyújtson be.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?