Johannis szerint elfogadható felelősségvállalással a költségvetés, az USR szerint nem

Jónak tartja Klaus Johannis a 2020-as állami költségvetés tervezetét és annak kormány általi felelősségvállalással való elfogadását. Az államfő szerint ez maradt az egyetlen esély a kormány számára, hogy ígéretének megfelelően év végéig elfogadja a büdzsét. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) viszont nem támogatja az eljárást, ahogy a Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ sem.

A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában Johannis kedden azt mondta, mivel kevés idő van már hátra karácsonyig és újévig, és a kormány ígéretet tett arra, hogy az esztendő végéig elfogadja a 2020-as állami költségvetést, a parlamenti felelősségvállalás maradt az egyetlen valós megoldás erre, a többi lehetőség időszűke miatt nem kivitelezhető. „Én magam is támogatnám a parlamenti felelősségvállalást" – tette hozzá.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu ama kijelentése kapcsán, miszerint alakulata alkotmányossági kifogást emel a költségvetési törvény ellen, ha a kormány felelősségvállalással próbálja meg hatályba léptetni azt, Johannis azt mondta: meggyőződése, hogy „végül a józan ész fog győzni", hiszen mindenki tudja, hogy a költségvetésre szükség van, és elfogadásának késleltetése nem szolgálná senkinek a javát.

Marius Budăi volt PSD-s munkaügyi miniszter a múlt pénteken azt is kilátásba helyezte, hogy pártja bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen, ha felelősségvállalással fogadják el a költségvetést.

Az elnök rámutatott, jónak tartja a kormány által kidolgozott jövő évi költségvetést, mert az előirányozza a szükséges összegeket minden szakág számára, lehetővé teszi a gazdasági növekedés fenntartását, ugyanakkor biztosítja a „pozitív bérezési és nyugdíjpolitika" folytatását.

Johannis kiemelte, a „csődöt mondott szociáldemokrata kormányok miatt" nem sikerül 3 százalék alatt tartani jövőre az államháztartási hiányt, de mindenképpen kisebb lesz, mint az idei deficit, az elkövetkező években pedig minden bizonnyal 3 százalék alá csökken majd.

Az államfő kifejtette, beruházásokra is különített el alapokat a kormány, és ezúttal ezek meg is fognak valósulni – állítja –, ellentétben az előző kabinetek gyakorlatával, amikor a befektetésre szánt összegeket belefoglalták ugyan a büdzsébe, utána azonban „gyorsan nyomuk veszett".

Az egészségügyi és a fejlesztési tárca büdzséjének csökkentésével kapcsolatban az elnök azt mondta, meggyőződése, hogy a már elkezdett és fontos projektekre előirányozták a szükséges összegeket. „Nagyon nehéz körülmények között született meg ez a költségvetés, a kormánynak számos korlátozó tényezőt figyelembe kellett vennie" – nyomatékosította Johannis.

USR-s ellenkezés

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem támogatja, hogy a kormány felelősségvállalással fogadja el a jövő évi költségvetés tervezetét, jelentette ki kedden Claudiu Năsui USR-s parlamenti képviselő, az alsóház költségvetési, adó- és bankügyi bizottságának tagja.

Claudiu Năsui a Francia Közszolgálati Rádió (Radio France Internationale – RFI) román nyelvű műsorának úgy nyilatkozott: a büdzsé parlamenti vita nélkül történő elfogadása premier lenne Romániában, és az USR nem támogatja a törvény elfogadásának ezt a módját.

Hozzátette, a parlamentnek nem marad más eszköze, mint bizalmatlansági indítványt kezdeményezni a felelősségvállalástól számított 3 napon belül, de ezt az USR még akkor se tehetné meg, ha a szándéka megvolna rá, mert nincs megfelelő számú törvényhozója. „Mérlegre kell tenni a bizalmatlansági indítványt és a tettek súlyosságát. A kormány felelősségvállalása nem olyan súlyos cselekedet, hogy bizalmatlansági indítvány benyújtását indokolja, még akkor sem, ha nem tetszik nekünk” – fejtette ki Năsui.

Úgy vélekedett továbbá, hogy az Orban-kormány azért választaná a büdzsé elfogadásának ezt a módszerét, hogy megakadályozza a „kiadások további robbanásszerű növekedését”. Az USR nem tud olyan költségvetést támogatni, amely 3,6 százalékos deficittel számol, tette hozzá a képviselő.

Năsui szerint tovább kellene csökkenteni a Helyi Fejlesztések Országos Programjára (PNDL) szánt összegeket. „A PNDL egy olyan program, amelyet mi gyökerestől ártalmasnak tartunk, egy olyan program, amelyből úgy loptak, akár az erdőből, egy olyan program, amelyet a pártok pénzeszsákjának neveztek, és okkal, mert valóban a pártok pénzeszsákja volt. Ebből a programból nagyon hatástalan beruházások születtek, viszont az európai alapokat elűzték vele. A jelenlegi költségvetésben még kétmilliárd lej van erre a programra” – magyarázta az USR képviselője, aki azt is leszögezte: pártja a különnyugdíjak rendszerét sem támogatja, és ezzel kapcsolatban törvénymódosító javaslatai is vannak már.

Kedden Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és szóvivője a Maszolnak kifejtetette, hogy a magyar érdekvédelmi szövetség rossz ötletnek és veszélyes precedensteremtésnek tartja, hogy a kormány felelősségvállalással készül elfogadni a költségvetési törvényt. Az USR-vel ellentétben azonban az RMDSZ nehezményezi a PNDL-program költségvetés-tervezetének a csökkentését.

„Vannak még helyek, ahonnan vágni lehetne, hogy a deficit ne haladja meg a 3 százalékot" – összegezte. Azt is elmondta, az USR már megfogalmazott néhány módosító javaslatot a büdzsétervezethez, és további módosítások vannak előkészületben.

Kapcsolódók

Kimaradt?