Októberben is nálunk volt a legnagyobb infláció az EU-ban

Októberben három éves mélypontra csökkent az euróövezeti inflációs az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett kimutatása alapján. Romániában volt a legnagyobb ez a mutató. 

Az euróövezet 19 tagállamában októberben 0,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árak, kisebb mértékben a szeptemberi 0,8 százalékos éves áremelkedésnél. 2018 októberében 2,3 százalék volt az euróövezeti infláció. Az októberi 0,7 százalékos euróövezeti infláció három éve, 2016 novembere óta a legalacsonyabb.

Az Európai Unió 28 tagállamában októberben 1,1 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak, kevésbé a szeptemberi 1,2 százalékos éves áremelkedésnél. Egy évvel korábban, 2018 októberében 2,3 százalék volt az infláció az EU-ban. A havi áremelkedés az EU-ban és az euróövezetben egyaránt 0,1 százalék volt októberben.

A legkisebb inflációt Cipruson regisztrálták októberben, mínusz 0,5 százalékosat, illetve Görögországban mínusz 0,3 százalékosat és Portugáliában mínusz 0,1 százalékosat. A legnagyobb infláció Romániában volt októberben, 3,2 százalékos, míg Magyarországon 3,0 százalékos, Szlovákiában pedig 2,9 százalékos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?