Van egy rossz, és egy jó hírünk a gáz árával kapcsolatban

A rossz hírünk, hogy 10 százalékkal nőhet a szabályozott gázár a lakossági fogyasztók számára, amennyiben életbe lép a román hatóságok által kidolgozott árliberalizálási ütemterv. A jó hír viszont, hogy erre csak a téli szezon lejárta után, 2020. április 1-jétől kerülhet sor. 

A román hatóságok és az Európai Bizottság által elfogadott új liberalizációs ütemterv szerint a gázpiacot 2021. április 1-jén teljes mértékben liberalizálják, de 2020. április 1. és 2021. március 31. között lesz egy átmeneti időszak. Az átmeneti időszak alatt a háztartási fogyasztók és a hőerőművek igényeinek 50%-át megawattóránként 68 lejes maximális áron szabályozott rendszerben biztosítják, a gázok 50%-át pedig a szabadpiacon vásárolják meg. "Ha ezt a módszert alkalmazzák, akkor 2020. április 1-jétől a gáz jelenlegi tőzsdei ára 9-10%-kal fog növekedni" - állítják energiaágazati források.

Romániának december 26-áig kell átvennie a gázpiac liberalizációjának új ütemtervét. Ennek oka az, hogy a 2018/114-es sürgősségi kormányrendelet miatt indított kötelezettségszegési eljárásban Románia három hónapos halasztást kapott Brüsszeltől, hogy ne idézzék az Európai Bíróság elé. A földgázpiacot 2021. április 1-jén, a villamosenergia-piacot pedig 2021. július 1-jén liberalizálják teljes mértékben, beleértve a háztartási fogyasztókat is - mondta két héttel ezelőtt Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) igazgatóhelyettese.

Kapcsolódók

Kimaradt?