Csak a háztartási fogyasztókkal szemben maximalizálják a földgáz árát

Csak a háztartási fogyasztókkal szemben alkalmazza a földgáz árának maximálását, éspedig 68 lejre megawattóránként - pénteken módosította a kormány a 114-es sürgősségi rendeletet.  Anton Anton energiaügyi miniszter az ülés végén elmondta, az energetikai piacra vonatkozóan négy módosítás történt. 

"Az első: ahogy mondtuk, támogatni akarjuk a háztartási fogyasztókat, így a maximális 68 lejes ár megawattóránként (...) csak rájuk vonatkozik" - mondta Anton. Eredetileg a 114-es sürgősségi rendelet az ipari fogyasztók esetében is előírta a földgáz árának maximálását. A gázszámlánk ennek ellenére nem fog csökkenni, ismerte el az országos energiaügyi hatóság, az ANRE, mivel a forgalmazók túl nagy veszteséget könyveltek. 

"Csökkentettük azt a híres 2%-ot (a forgalom 2%-nak adóba való fizetése - szerk. megj.) a kőszénnel dolgozó energiatermelők esetében" - mutatott rá a miniszter. Hozzátette, ezen termelők külön adót fizetnek a légszennyezés miatt, ezért emelték ki a plusz teher alól. Hangsúlyozta, az intézkedéseket azt követően hozták meg, hogy minden érintett szereplővel tárgyaltak. 

A rendelet harmadik módosítása az energetika terén a befektetett tőke hozamára vonatkozik, amely esetében 5,6%-ról 6,9%-ra emelték a jövedelmezőségi rátát a forgalmazók esetében, mivel az drasztikusan csökkent az idén az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) határozata nyomán, mutatott rá Anton miniszter. 

Bejelelentette ugyanakkor, hogy a negyedik módosításra pénteken nem került sor, azt a következő kormányülésen hozzák meg. A földgázhálózat kiterjesztéséről van szó a lakosság érdekében, amit közpénzekből is megtehet ezután a kormány, mutatott rá. 

Az Agerpres hírügynökség által a közelmúltban megszerzett dokumentum - a Versenytanács válasza az energiaügyi minisztériumnak - rámutat, hogy az előírás, mely szerint a kőszénnel dolgozó szereplők mentesülnek a 2 százalékos adóteher aló, állami segélynek minősülhet, és meg kell vitatni ezt a kérdést az Európai Bizottsággal, valamint az Országos Energiügyi Hatósággal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?