Traktoristákból modern mezőgépészeket képeznek Háromszéken

Akkreditált felnőttképzés indul Háromszéken, a jelentkezőket mezőgépésznek képezik.

Székelyföldön, így Háromszéken is nagy lépésekben fejlődik a mezőgazdasági ágazat – állapította meg Könczei Csaba. A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője elmondta, az elmúlt években főként a pályázati lehetőségeknek köszönhetően sok gazda és agrárvállalkozás vásárolt korszerű gépeket és berendezéseket, és belátható időn belül megjelenik a precíziós, digitális mezőgazdaság.Hozzátette, a technológia fejlődéséhez és a korszerűsödő mezőgazdasági folyamatokhoz szükség van a traktoristák felzárkóztatására is.

A mesterségek jegyzékében (COR) a traktorista besorolás szerepel, ám ez a munka valójában mezőgépészi tudást feltételez, aki nemcsak a traktort vezeti, hanem elboldogul a korszerű agrártechnológiák használatában és mezőgazdasági folyamatokban is. A korszerű mezőgazdasági gépek ugyanis már GPS-rendszereket használnak, kiszámolják a sortávokat, illetve négyzetméterre kiszámolják, hogy mennyi vetőmagot vagy növényvédő szert kell adagolni, ezekhez szükség van jól képzett szakemberekre is.

A háromszéki agráradminisztráció elmondta, több mezőgazdasági vállalkozó jelezte, hogy hiány van szakképzett traktoristákból, illetve a jelenlegi traktoristák mindegyike nem rendelkezik azzal a mezőgépészi tudással, amely a korszerű felszerelések kezeléséhez szükséges, ezért hamarosan felnőttképző tanfolyamot indítanak. A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság az elmúlt időszakban akkreditálást kért az oktatási és munkaügyi minisztériumoktól, így a hamarosan induló képzésen résztvevők törvényesen elismert diplomát szerezhetnek.

Könczei Csaba elmondta, az érdeklődők augusztus 26-a után jelentkezhetnek a mezőgazdasági igazgatóságnál a 360 órás tanfolyamra, amelynek feltétele a kötelező tíz osztály elvégzése. A képzés során főként a gyakorlati tudnivalókra fektetik a hangsúlyt, így gépészmérnök, agrármérnök és állattenyésztő mérnök tart előadást. Ismertetik, hogy mit tudnak a korszerű mezőgazdasági gépek, hogyan kell azokat beállítani, de kitérnek a megfelelő talaj-előkészítés, vetés, növényvédelem, betakarítás folyamataira, és a gépek, berendezések karbantartására is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?