A parlament zöld utat adott ahhoz, hogy hazakerüljön Románia aranytartaléka

Megszavazta a képviselőház is az aranytartalék külföldi tárolását drasztikusan korlátozó jogszabályt, amelyet az ellenzék az alkotmánybíróságon készül megtámadni.

A tervezetet 165 képviselő támogatta, 90-en szavaztak ellene három tartózkodás mellett. A jogszabályt - amely szerint a nemzeti bank legfeljebb az aranytartalék 5 százalékát tarthatja külföldön - április elején a szenátus már elfogadta, így a képviselőházé volt a döntő szó. Ahhoz hogy hatályba lépjen, az államelnöknek kell kihirdetnie, de ezt megelőzően az alkotmánybíróság asztalára juthat, mivel az ellenzék fő erejét képviselő Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői bejelentették: megtámadják a jogszabályt a taláros testületnél. Az ellenzéki pártok szerint az aranytartalék hazaszállítása kockázatos, mert ronthatja az ország hitelminősítését. Az RMDSZ nem szavazta meg a jogszabályt. 

A tervezetet többek között Liviu Dragnea, a kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kezdeményezte, aki korábban többször bírálta a jegybank politikáját. 

A kezdeményezők szerint Románia hazaszállíthatja Londonból aranytartaléka jelentős részét, annak tárolását akár a jegybank is képes megoldani. Szerintük a gazdasági kilátások jók, a nemzeti bank pedig elég erős intézmény ahhoz, hogy maga lássa el a tárolás feladatát. Hangsúlyozták, ez azért előnyös, mert Romániának nem kellene tárolási díjat fizetnie. Korábbi megkeresésünkre az OTP Románia makrogazdasági elemzője, Bálint Csaba elmondta, tévedés azt hinni, hogy a tartalék itthoni tárolása nem kerül plusz költségekbe. 

Drágább lehet a külföldi hitel? 

Az, hogy Románia egy elismert, külső, bármikor ellenőrizhető pénzintézetnél tartja aranytartaléka nem elhanyagolható részét, plusz garanciát jelent a nemzetközi piacok számára, és növeli a befektetőknek a romániai gazdaságba vetett bizalmát – mondta megkeresésünkre az OTP Bank Románia makrogazdasági elemzője, Bálint Csaba. A jegybank elnöke, Mugur Isărescu korábban elmondta, ha a szóba forgó aranytartalékot belföldön tartanánk, „nem lenne értéke”, hiszen nem látná el feladatát: nevezetesen, hogy garanciát nyújtson a nemzetközi piacon. Nem hinné el senki, hogy van Romániának ekkora tartaléka, ha azt nem tennénk külföldön úgymond közszemlére, a tartalék valódiságát bármely pillanatban le lehet ellenőrizni a nemzetközi porondon – magyarázta a BNR elnöke. 

Bálint Csaba nem tartja kizártnak, hogy a külföldi tartalékok minimálisra csökkentésével drágábban vehet fel külföldről hitelt a román állam. „Nem amiatt aggódom, hogy Románia nemesfémtartaléka eltűnik, ha minden gramm hazakerül, ilyesmi fel sem merül. De ha olyan befektető lennék, aki nemzetközi folyamatokat követ nyomon, akkor egyáltalán nem lenne elhanyagolható, és plusz biztonságot, garanciát jelentene számomra, hogy az aranytartalék jelentős része egy igazán megbízható helyen van. Különben jó, ha nem egy helyen van a teljes tartalék. Nem hiába van a régi mondás, hogy ne tartsunk minden tojást egy kosárban” – magyarázta Bálint Csaba. Emlékeztetett, a hazaszállítási költségeken kívül belföldön is jelentős kiadásai lesznek az aranytartalékok őrzésének, tárolásának. „Figyelembe véve a mennyiséget, nem tartom olyan magas költségnek az évi 300 ezer lejes kiadást, ha a teljes mennyiség 95 százalékát kell itthon tartanunk, jelentős összegekkel kell számolnunk” – mondta a szakember. 

Romániának jelenleg csaknem 104 tonna aranya van, ami a nemzetközi tartalékok mintegy 10 százalékát teszi ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?